Сергей Станишев: Кризата оголи всички нерви, хората нямат търпение

Кризата оголи всички нерви, хората нямат търпение и ако по-рано хората игнорираха редица нередности, сега са по-чувствителни, заяви в ефира на Нова телевизия президентът на ПЕС Сергей Станишев, анализирайки протестите и причините за тях.
Има много дълбоки социално-икономически причини за протестите. Заради пандемията десетки хиляди загубиха работата си, стотици хора живеят с намалени доходи, каза той.
Бюджетите влязоха в тежки дефицити в цяла в Европа, а тук през май сме на излишък, посочи Станишев като пример, че за разлика от другите страни в ЕС, българското правителство не е помагало на работещите и бизнеса.
Има дълбоко чувство за нарушено чувство за справедливост, за нарушен обществен договор, смята Сергей Станишев.
На случващото се в България се гледа с тревога отвън, не скри той. И каза, че е информирал премиерите социалисти в ЕС и лидерите на другите партии от европейската левица.
Хората протестират срещу модела на управление, което за десет години изгради пирамида на своята власт, анализира той.
А за ситуацията в БСП каза, че е недопустимо партията да върви в посока, която обществото отхвърля – на вождистка партия.
Хората искат почтено, свястно управление, а не арагантно, е изводът на Сергей Станишев.
Според него политиците трябва да проявят малко повече смирение.
Запитан за огласените от прокуратурата разговори между беглеца от правосъдието Васил Божков и депутата от левицата Александър Паунов, Станишев каза, че нито протестът, нито действията на която и да е партия се формират от желанията на Божков.
Ние сме против в рамките на този парламент да се формира ново правителството, защото той е изчерпан, категоричен е президентът на ПЕС.
Според него най-лошия вариант е „ГЕРБ да карат на инат до редовните избори“.
След побоя на протестиращи вътрешният министър веднага трябва да подаде оставка, смята той.
Най-честният подход са изборите. Няма потенциал за експертен кабинет, каза още той.
Това правителство няма капацитет да разработи национален план, каза Станишев, запитан за усвояването на средствата от ЕС по корона кризата.
За мен е важно БСП да постигне максимален резултат на изборите. Важното е да си извлечем поуките от стари партньорства, за да не платим цената отново, подчерта той.

3 коментара

  1. АНОНИМЕН каза:

    ти ще кажеш,че кризата ти е оголила и голямата тиква.То на келев член вълната му пречи.

  2. анонимен каза:

    Как за 30 години не се смениха хората нито в управлението нито в опозицията. По върховете се въртят едни и същи физиономии, едни и същи бръщолевиния и всичко това , за да се окопават ако не на едно място на друго. Май и това писна на народа.

  3. Пешо каза:

    Е как бе 10:10. Не се били сменили.Вчера излезе справка,че Бойко е сменил 31 министри по време на управлението си.Заместниците не ги знаем.Алена казва,че Бойко ще стои до 2023г.Колко ли ще бъдат сменени до тогава?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.