Брюксел с мерки при евентуална втора вълна на COVID-19

Европейската комисия препоръчва кампаниите за противогрипна ваксинация в държавите от ЕС тази година да започват по-рано. Целта е да не се стигне до едновременна епидемия от грип и COVID-19 и претоварване на здравните системи. Европейската комисия представи днес мерки при евентуални бъдещи епидемични взривове или втора вълна на коронавируса.

Необходима е непрекъсната бдителност и готовност за бърза реакция от страна на Комисията и на държавите членки, за да се гарантира, че разпространението на вируса може да бъде овладяно, а новите общи ограничения на свободата на движение – избегнати, смятат от Брюксел.

Според Еврокомисията всички действията трябва да се съсредоточат върху тестването и проследяване на контактите, подобряването на наблюдението на общественото здраве и разширяването на достъпа до медицински мерки за противодействие, като например лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия.

Действията трябва включват и мерки за осигуряване на капацитет за бързо реагиране в областта на здравното обслужване, нефармацевтични мерки за противодействие, подкрепа за малцинствата и уязвимите лица, както и дейности за намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип.

Еврокомисията препоръчва следните действия:

Разширяване на обхвата на тестването, засилване на проследяването на контактите и на надзора от страна на органите в областта на общественото здравеопазване с цел набелязване на огнищата и ограничаване на разпространението. В допълнение към Съобщението днес Комисията прие Решение за изпълнение за укрепване на оперативната съвместимост на мобилните приложения за проследяване и предупреждаване между държавите членки на ЕС.

Осигуряване на безпроблемно снабдяване с лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия чрез механизми като съвместни процедури за възлагане на поръчки при извънредни ситуации и стратегически запаси на ЕС.

Поддържане на бърз достъп до капацитет за бързо реагиране в областта на общественото здраве, без да се пренебрегват други области на здравеопазването, включително чрез финансова подкрепа за транспортирането на медицински персонал и пациенти между държавите членки и координиране на разполагането на екипи и оборудване за спешна медицинска помощ в държавите, подали искане за това посредством механизма на ЕС за гражданска защита.

Целеви и локализирани нефармацевтични мерки, основани на научни изследвания и доказателства, както и своевременен обмен на информация относно ефективността на повторно въведените мерки.

Подкрепа за уязвими групи като възрастните хора, лицата със съпътстващи здравословни проблеми и маргинализираните лица, посредством споделяне на най-добри практики за тестване, грижи и лечение, включително в областта на психичното здраве и психосоциалната подкрепа.

Намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип, за да се избегне допълнителен натиск върху вече претоварените здравни системи, посредством увеличаване на ваксинационното покритие и други средства, като например осигуряване на допълнителни национални процедури за възлагане на обществени поръчки за противогрипни ваксини.

„Вече знаем повече за вируса, но е наш дълг да останем бдителни и да продължим да действаме превантивно. С набора от мерки, представени днес, се цели да се окаже противодействие на появата на евентуални нови огнища на COVID-19. Въз основа на поуките от изминалите месеци ние извършваме предварително планиране, за да избегнем импровизациите, да укрепим готовността си във всички направления, да запазим единния пазар и основните му свободи и да улесним пътя към социално-икономическото възстановяване в целия ЕС“, заяви Маргаритис Схинас, заместник-председател, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот.

„Извървяхме дълъг път от началото на пандемията от COVID-19, но вирусът все още продължава да се разпространява. Необходими са бдителност, готовност и координация, за да предотвратим появата на големи огнища. Днес ние призоваваме държавите членки да предприемат решителни съвместни действия за защита на нашите граждани и се ангажираме да подкрепим усилията им. Наша отговорност е да осигурим пълна готовност. Нека останем бдителни“, посочи Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *