Европейците искат пълна промяна след коронакризата

Коронавирусната криза отрезви европейските граждани, накара ги да погледнат по-отблизо проблемите на другия и да искат промяна, показват резултатите от ново проучване, цитирано от онлайн изданието Politico.eu.

Проучването е осъществено от неправителствената организация More in Common в шест страни – Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Великобритания в периода 19 юни – 8 юли т.г.

Пълният доклад с данните ще бъде публикуван другия месец, пише investor.bg.

Резултатите от анкетата показват, че мнозинството от участниците във всичките шест държави заявяват, че пандемията от новия коронавирус COVID-19 ги ​​е направила „по-запознати с условията на живот на другите хора“ в тяхната държава. Това посочват 56% от анкетираните в Полша и Франция и 73% в Италия.

Кризата предизвиква подобни реакции и отвъд националните граници. Около три четвърти от всички анкетирани са съгласни, че „независимо откъде сме, като хора ние в основата си сме еднакви“.

Във всички шест държави има широко съгласие, че животът не може да продължи както преди коронавируса.

„Много хора искат да използват кризата, за да предизвикат промяна на системата“, казва Матийо Льофевр, изпълнителен директор на More in Common.

Желанието за ново начало се проявява особено по отношение на въпросите за околната среда. Зелена нова сделка, „която прави мащабни правителствени инвестиции, за да направи икономиката ни по-екологична“, резонира положително с 59 процента от анкетираните в Германия, 71 процента в Полша и 77 процента в Италия.

Около половината от анкетираните от Франция и Германия обаче заявяват, че се притесняват, че „ангажиментът за опазване на околната среда ще се забави или спре“. Това се отнася за 75% от италианците.

Льофевр казва, че Италия е добър пример за това как кризата насърчава апетита за промяна. Повече италианци настояват правителствената помощ за бизнеса да се обвърже с определени условия в сравнение с гражданите на Германия, Франция, Полша и Холандия. Общо 91% от анкетираните в Италия подкрепят искане компаниите да спрат да използват данъчни убежища и плащат данъците си у дома.

Eдна трета от италианските анкетирани декларират и готовност да платят по-висок данък върху доходите, за да помогнат за финансирането на икономическото възстановяване. Само Великобритания надвишава този резултат – там делът на готовите за по-високи данъци е 44%.

Солидарността обаче не се ограничава само до националните граници, като 48 процента от холандските респонденти подкрепят идеята за Европейски фонд за възстановяване и общ дълг, въпреки че правителството на Холандия е в опозиция на предложението.

Източник: standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *