Две момичета с каузи от поредицата „Млади таланти от Кърджали и областта’2020“

Новите лица в поредицата на Арт движение Кръг „Млади таланти от Кърджали и областта’2020” са две момичета от Кърджали – едната е втора година студентка в специалността „Изящни изкуства” в Художествената академия „Minerva” в Грьонинген, Холандия, а другата през 2021 г. ще бъде радио- и телекомуникационен инженер по специалността „Телекомуникационни мрежи” в Техническия университет в София. И двете са завършили ГПЧЕ „Христо Ботев”, и двете в момента работят за няколко каузи едновременно.

Еленора Кирекчиева ще представи първата си самостоятелна изложба по време на събитието в Арт галерия Кръг на 25 юли /събота/, където освен художествени пана с масло и акварел ще видим нейни изследвания за правата на жените в България от средата на 20 век до 2020 г., адаптирани като визуални пана. В последно време Елеонора се занимава с изследвания на историята на жените и женските движения в България. Проучва и ползва източници на Централен държавен архив  и на дигиталния архив на ДА „Архиви”, събира снимки, свързани със съдбата на жени, които са оставили ярки следи в нашата история или напротив – останали са в сянката на известни исторически фигури-мъже. От воеводите до актрисите, художнички, писателки, лекарки и общественички от нашата история, които пишат и говорят от името на работещите жени, борят се за правата им. Разполага и обработва в арт интерпретации цели архиви от снимки на Мара Белчева – писателка, Вела Благоева – феминистка, писателка и педагог от зората на 20 век, д-р Роза Василева Белчева – лекарка в Александровска болница през 20-те, Екатерина Каравелова (1860-1947) – учредителка на Българския женски съюз и председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, Вера Златарева (1905-1977) – първата българска юристка, общественичка и авторка, както и на много други ярки жени в нашата история.

Част от новите арт интерпретации на Елеонора по фотографии на различни исторически личности могат да бъдат видяни в Арт галерия Кръг, както и кадри от новия й „роман с илюстрации, заместващи текста”, който все още няма име. Интересно е и наблюдението й върху съвременната ситуация у нас, в която някои от пречките пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка трета жена в България; съществуващата разлика в заплащането – съгласно данните на Националния статистически институт, у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и с 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения – едва 14% са жените, кметове на общини, а 25% са народните представителки в 44-тото НС.

Ивана Гачева от 9-годишна свири на китара, но може да ви омагьоса и с изпълнения на мандолина, банджо и добро китара. Първият учител по китара е баща ѝ, след това свири в Дома на културата, а по-късно работи със Станко Костадинов – банджист и бас китара в група „Сплав”, от който усвоява много тайни на музиката. Истинското й призвание обаче са комуникационните мрежи, а фокусът на интересите й са  дисциплините с голямо бъдеще като телемедицината, радиомрежите, системите за защитно кодиране и криптиране и не на последно място аудио- и видео- системите,  съпътстващи устройствата за виртуална реалност. Признава, че интернет и радио- мрежите, както и системите и алгоритмите за защитно кодиране и криптиране, са част от основите, на които се изгражда нова и перспективна за хората дисциплина като телемедицината. Промените, които настъпват в света с т.нар. „Дигитална цивилизация” – казва Ивана – засягат не само материалното производство и потребление‚ а проникват властно и дълбоко в личния ни живот и бележат рязко скъсване със старите навици‚ обичаи‚ социалните структури на народите‚ с миналия опит на човечеството‚ с традиционните начини на мислене и комуникация‚ на чувстване и приспособяване. Те радикално променят ритъма на всекидневието ни и променят начина‚ по който възприемаме света”.

В момента с екип от студенти в Техническия университет Ивана работи по уникален проект за изграждане на университетска земна станция за комуникация с микросателити. На нея ще бъдат разположени 3 антени с много висока ефективност и насоченост, които ще могат както да приемат,  така и да предават информация, и с изграждането на една студентска онлайн платформа, и мини сателити под формата на кубове, ще може да се обменят знания и информация със студенти и ученици от цял свят, включително от по-труднодостъпни райони. Тук могат да се включат и „life stream” обученията, лекции и семинари, които биха били от голяма важност с течение на времето и с развитие на новите обстоятелства около световната пандемия.

Планове и проекти на бъдещата земна станция могат да се видят в Арт галерията, както и пана с представяне на Концепцията за изграждане на мобилни мрежи от 5-то поколение /5G/ у нас, изготвена в отговор на целите на Стратегията за европейско Гигабит общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *