Пенка Атанасова, художник: Времената за хората на изкуството са трудни, но не се обезсърчаваме

Как се отразява коронакризата на независимите творци от Кърджали? След като през април т.г. им бе обещана от правителството помощ в размер на три минимални работни заплати и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна, те получиха ли така нужната им подкрепа от държавата? Как преживяват и как оцеляват в суровото време на карантина и ограничения?

С тези въпроси от „Нов живот“ се обърнахме към галеристката и художник Пенка Атанасова.

-Госпожо Атанасова, друг път обикновено говорим за по-възвишени неща, за картини, за идеи и художнически техники, сега темата ни е свързана с доста по-екзистенциални проблеми – как повлияха наложените заради Ковид-19 ограничения на вашата творческа и културна дейност?

-От мое име като художник и от името на Дружеството на художниците в Кърджали мога да кажа, че наистина кризата се отрази сериозно. Най-вече това стана по отношение на едно затваряне на възможностите да показваме изкуството си, да го споделяме с публика, поне по традиционния начин. Така пропуснахме две изложби в нашия град – за Великден и за 24 май, които всяка година по традиция си ги провеждаме. Понякога имаме и самостоятелни изяви, но в този период нямаше как да се случи това.

-Освен, че не можахте да покажете най-новите си творби, вие търпите и финансови загуби…

-Да. Като се затваря достъпът за посещение на галерията се ограничава възможността за продажби на картини – поне по традиционния начин с посещение на място. Сега може би се отваря нов път, нов начин, който трябва да опитаме – онлайн. Не мога да кажа обаче, че това е проработило. Все пак смятаме да опитаме и да направим нещо по въпроса.

-Споменавате онлайн-продажбите като вариант за представяне на вашето изкуство пред публика, имате ли вече направени крачки в тази посока?

-Имаме вече готова платформа, но трябва да си направя както трябва и да се пусне в обръщение. И пак подчертавам, че не е ясно дали ще заработи. Аз виждам как хората идват до галерията и колко трудно се решават да закупят картина. Те искат да я видят, да я преценят. Онлайн също може да се види, но е различно. Като че ли онлайн продажби са по-подходящи за книги, дрехи, разни други неща, но за изобразително изкуство нямам информация дали е успешно. Все пак смятаме, че да трябва да опитаме, защото нямаме друг избор.

Пенка Атанасова пред своя картина. Само до преди месеци художниците имаха възможностти да показват своето изкуство пред публика и ценители

-През април правителството отпусна средства във фонд „Култура“ за подпомагане на свободните артисти. Вие кандидатствахте ли и получихте ли подкрепа?

-Очаквахме да получим някакви средства като подкрепа, защото ние сме художници, които се самоосигуряват, но до този момент нямаме никакъв отговор. Не знаем дали изобщо ще ни се помогне, а месеците си минават. Тя една помощ е добра, когато е навременна. Това, което се случва всъщност е един бавен процес, което не мога да си обясня изобщо.

-А как се справяте финансово, как преживявате в тези месеци?

-Преживяваме. Стараем се. Аз продължих с уроците. Обучавах една от моите ученички, за да може да се подготви за кандидатстване. Радвам се, че поработихме добре и всичко беше много успешно, защото тя влезе в Националната художествена академия, и то в две специалности, тя си избра една и вече ще бъда студентка. Смятам да продължа с уроците. За съжаление не само ние сме така, а това е валидно за всички хора на изкуството в цялата страна.

-Какви са очакванията ви за наесен?

-Не знам какво да очаквам! Ако се открие ваксина и хората се ваксинират, нещата може би ще се нормализират и вероятно ще можем да се върнем към стария си ритъм на живот. Ако обаче заболеваемостта започне да се усилва, а през есента става още по-сложно и по-тежко заради множеството други вируси, нямам представа какво ще се случи. Смятам да продължа уроците, но може би ще работя с по две деца, за да има между тях дистанция и да са по-спокойни.

Пенка Атанасова и нейната ученичка Елиф Мустафа от Кърджали, приета в НХА в специалност „Рекламен дизайн“

-А в личен и творчески план имате ли нови идеи и проекти?

-Продължаваме да си работим, да рисуваме. Ситуацията не би трябвало да ни спира или по някакъв начин да ни обезверява.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *