Проф. Пламен Киров: Всички, които имаха свръх очаквания към решението на КС, останаха недоволни

Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения. Това следва от решението на Конституционния съд, който беше сезиран от главния прокурор с искане да тълкува текста от Конституцията, свързан с имунитета на държавния глава. Конституционният съд е дал еднозначни и единодушни отговори на всички въпроси.

Без да блокира прокуратурата, КС казва, че разследване може да има, но без задържане, подслушване, претърсване, разпознаване, обиск, вземане на ДНК проба.

„Няма пречка да се извършват всички действия по разследването, „стига те да не представляват по естеството си насочване на обвинение – изрично или мълчаливо,към президента или вицепрезидента, чрез действия, които пряко засягат техните лични права и свободи“, е становището на КС.

„Всички, които имаха свръх очаквания към това решение, останаха недоволни. Конституционния съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи отговорност. Конституционните съдии се произнасят с единодушие“.

Това каза пред БНР бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, преподавател в катедра „Конституционни правни науки“ в СУ „Климент Охридски“.

По думите му е интересно да се четат мотивите на КС.

„Единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“.

В предаването „12+4“ проф. Киров допълни:

„Президентът не отговаря за своите действия при изпълнение на своите конституционни функции, с изключения на действия, окачествени като държавна измяна или нарушение на Конституцията. КС внася едно важно уточнение в понятието „държавна измяна“.

Държавна измяна са всички престъпни деяния, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в НК – престъпленията срещу републиката“.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *