Гълъб Бочуков: Опитваме се да се съхраним с работа

„Принцесата и граховото зърно“, „Момче и вятър“, „Бременските музиканти“, „Приказки с много песни все за личности известни“, това са заглавията, насочени към детската публика, които представи през юли кукления състав на Театрално-музикалния център-Кърджали.

И докато актьорите от кърджалийския театър се подготвят за новия театрален сезон, въпреки усложнената ситуация около COVID-19, експерти вещаят здравни, икономически и политически катаклизми на есен.

Как се отразява коронакризата на „жриците“ на Мелпомена? Какъв е духът в редиците им и получават ли заплатите си? Подготвят ли нова продукция за наесен и как посрещат своята публика?

С тези въпроси от „Нов живот“ се обърнахме към директора на кърджалийския театър Гълъб Бочуков.

Разговора води Божидара АНГЕЛОВА

 

-Господин Бочуков, какво се случва в момента в българския театър и в частност в кърджалийския?

-Репетираме в момента. Работим основно по програма „Всяка неделя на театър“. Правим детски представления в кукления театър. Имаме 12 такива в репертоара, като ги въртим. Мога да кажа, че имаме добър зрителски успех при спазване на мерките за безопасност с до 50% от заетостта на залата – това означава, че се заемат между 30 и 50 места. Тази седмица успешно играхме „Франклин“ и още няколко представления.

-Подготвяте ли нови заглавия?

-Да, репетираме три нови заглавия. С актьорския състав работим по една руска комедия, казва се „Лъжата“ с автор Иван Митев. Трябва да е готова през септември или началото на октомври. Подготвяме и втора част на „Приказка за словото”, авторска драматизация на Валентин Владимиров, една весела история за Мечо Пух, ще е готова през октомври-ноември. Работим и по мюзикъла „Аршин Мал Алан“ с режисьор Хафъз Гулиев. С него сме готови, всичко ни е платено и имаме готовност да го изкараме пред публика.

-До преди месеци представяхте продукцията си в различни градове на страната…

-Сега е трудно за пътуване в страната, почти невъзможно е. Имахме заложени представления, но понеже всяка община налага свои мерки, това по някакъв начин отказа организаторите, защото цялата тежест и отговорност относно безопасността и спазване на карантинните мерки пада върху тях. Има големи летни театри като тези във Варна и в София, които си работят безпроблемно, но ние нямаме такива възможности. Опитваме се да се съхраним с работа.

Какви ползи пропуснахте като културна институция по време на коронакризата?

-О, това е много! Много е, което пропуснахме. Ние имахме готова програма с продадени представления. Наложи се да връщаме хиляди левове на публиката, която беше закупила наши билети в Бургас, във Велико Търново, в Севлиево, Казанлък. Трябваше да бъдем и на Чудомировите празници.

-Вие имате изяви и зад граница. Какво се случи с тях?

-Трябваше да дойде екип от Русия, който да постави една пиеса за 60-годишния юбилей на театъра. Все пак възнамеряваме да го отпразнуваме. Може би това ще стане в края на септември, началото на октомври, с тези три заглавия на трите наши състава, които подготвяме. Имахме много предвидени срещи също с французи. Те трябваше да представят при нас един спектакъл „Европа нашият общ дом“. Трябваше да пътуваме за 100-годишнината на театъра в Братислава. Да посетим театъра в Киев. Надявам се всичко това, което бяхме планирали с колегите от Европейската театрална конвенция все пак да се състои. Ние проведохме една рутинна среща онлайн. Имаше майсторски клас във Академията за млади таланти. Наша актриса, Адриана Кънчева, участва в него. Тя бе единствена от България. Взе сертификат.

-Кои са в момента най-големите ви трудности?

-Най-трудно е планирането напред във времето. Най-много коронавирусът ни попречи с това да не можем да си планираме напред нещата, което е изключително лошо за нас и това ни пречи. Чувам се с други колеги-директори на театри, при тях положението е същото. Надявам се че бавно и постепенно ще се преодолее този страх, но на този етап не бих могъл да кажа какво ще е. Случват се представления, но при малък приход, което е рисковано за нас.

-Как стои въпросът за заплатите, отпуски ще ползвате ли?

-Заплатите са гарантирани от Министерство на културата, но парите за разходи са намалени до минимум. Одобряват ни ток, телефони, други разходи също не са ми отказали след придружително писмо, в което описвам всеки един разход за какво се прави, на каква стойност е и така нататък. Така че в изключително тежки условия не е невъзможно да работим, но залата ни остана от 30 до 50% заета. От месец август вече колегите ще отпочиват. Ще си дадем платения годишен отпуск на целия състав. Не сме пропуснали плащания и заплати и засега, както се казва, сме добре.

-Какви са ти очакванията за стартирането на новия сезон?

-Що се отнася до продукцията на театъра съм оптимист! Ние имаме репертоар и бихме могли със собствени сили да си градим репертоара. Всички представления до момента са ни успешни и се продават – както детските, така и мюзикълите, така и драмата. Въпросът е да преодолеем всички страха, че вирусът е между нас.

Вие инвестирахте в бактерицидни лампи. Това не успокоява ли публиката?

-Да, ние направихме много добра инвестиция и си закупихме ултравиолетови лампи които, дезинфекцират цялата зрителна зала, столовете, декорите. Всичко преди и след представление се дезинфекцира. Имаме и термометри, с които мерим температурата. Опитваме се да спазваме необходимите мерки съвсем сериозно, за да може и зрителите да се чувстват спокойни, което е изключително важно за нас. Тези лампи наистина се оказаха добри, от 3 до 5 секунди, по информация на производителите, унищожават до 99% от всички вируси. В крайна сметка, мисля, че малко по-малко би следвало да се върнем към нормалността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *