Расте напрежението сред персонала в дома за стари хора „Възраждане“ в Русе

Расте напрежението в дома за възрастни хора в Русе, който се превърна в едно от COVID-огнищата у нас. Регистрираха осем нови заразени и втори смъртен случай за последното денонощие. Общият брой на заразените в дома достигна 57 души, от които 51 са обитатели. Сред персонала се надига недоволство и има вече желаещи да напуснат работа.

Близо 70 души се грижат за 215 възрастни хора в дом „Възраждане“, а по стандарт те трябва да са 102-ма. В усложнената пандемична обстановка, служителите са принудени да работят извънредно.

„Случва се и 12, и 13 часа да сме сред потребителите. В ей това защитно облекло, с шлемове, с ръкавици, което създава допълнително дискомфорт за нас. Имаме много малко персонал, част от хората са в отпуск. Имаме нужда от доброволци“, заявява Станислав Георгиев, който е социален работник в дома.

Въпреки предпазните мерки, служителите се притесняват да не се заразят. Не са доволни и от заплащането, което получават.

„Особено санитарите в институцията съм чувал, че за тази минимална работна заплата не биха влезли в COVID-сектора да работят, допълва Георгиев.

От община Русе признаха, че вече има желаещи да напуснат работа. Допълнително напрежение създавало и разделянето на обитателите на дома в две сгради.

„Има персонал, който заедно с болните не излиза от тази сграда, т.е. е преминал на 24-часов режим на работа и именно това просто изцежда силите на тези хора. Ние ще ги подпомогнем финансово“, коментира директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ към община Русе Спасимир Димитров.

На брифинг в Народното събрание социалният министър Деница Сачева заяви, че следят ситуацията със заразените в дом „Възраждане“ и ако има общинско решение за пренасочването на част от обитателите в друга сграда, министерството ще покрие разходите.

„В случай че има недостиг на персонал, ние имаме готовност да командироваме служители там, но бързам да подчертая, че с дата 1-ви август не само заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане се увеличават, но се увеличават и стандартите за възнаграждение именно в социалните услуги, така че заплатите ще бъдат по-високи със средно 21 процента“, каза Сачева.

От община Русе са потърсили съдействие от БЧК и неправителствената организация „Каритас“ да помогнат с доброволци, които да обслужват здравите хора в старческия дом.

BNT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.