Приеха промени за извънредния труд на служителите в МВР

Служители на МВР да получават заплащане за извънредния си труд, а не компенсация с почивни дни, както е записано в закона до сега.
Това прие парламентът единодушно със 137 гласа „за“ за промени промяна на Закона за МВР.
Промените трябва да засегнат оперативни работници, разследващи полицаи както и малка част от специализираната администрация на МВР, обясниха по време на дебатите в НС управляващите.

Той ще обхване над 13 хиляди души. „Работата извън редовното работно време до 280 часа годишно се компенсира с допълнително възнаграждение за извънреден труд за отработени до 70 часа на тримесечен период.

Извънредният труд се заплаща с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение“, пише в законопроекта, внесен от шефа на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

БСП подкрепи ГЕРБ за промяната, но настоява тя да влезе веднага, а не от началото на 2021 година, както е записано в предложението.
Искането на левицата не бе подкрепено от залата.

Решено бе до второто четене законовите промени да бъдат в рамките на три дни.

Съгласно действащата към момента нормативна уредба положеният труд в работни дни над установеното работно време не е извънреден труд, поради което не се компенсира с възнаграждение.

Регламентира се, че държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще бъде установено подневно отчитане на работното време.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждение 38 млн. и за осигурителни вноски 27 млн.

Източник: Pariteni.bg

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    В каква държава живеем. Аз когато работих такава професия накрая при пенсионирането ми не ми признаха за две години които съм изработил извънреден труд и като отидох в НОЙ от там ми казаха, че тъй като не са ми били плащали не могат да ми признаят това което съм го изработил. Попитах ги на кого мога да се оплача но от ми отговориха, че не знаят. А всичко като часове беше записано в книгата с която ме изпращаха на произшествията. Така загубих много от пенсията която получавам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.