До седмица, ако не отворят Маказа, инициативен граждански комитет ще блокира международния път

Мехмед Тефик, който е председател на Инициативен комитет „Туран”, каза за „Нов живот“, че комитетът е създаден преди известно време с цел защита на човешките права.

„Нашата декларация е, че ако до едно определено време, до една седмица, ако не се разреши на хората от кърджалийския район да преминаваме гръцката граница без никакви проблеми, ще блокираме Маказа”.

Според тях не е справедливо и9 обосновано гърците да могат без формалности да влизат в нашия край, а ние да не можем да преминем без тест за вируса в Гърция.

„Защото днеска сме седнали на кафето – всичките са от Гърция. Идват тука, дошли са от Гърция, пием кафе заедно, нямат никакъв контрол, без никакви тестове идват при нас  – ядат и пият, ходят навсякъде, в Кауфланд, свободно навсякъде.

Протестираме заради това, защото ние нямаме нямаме огнища на коронавирус в Кърджалийско. Това са няколко души, които идват отвънка и са много малко.

Ние това го приемаме за дискриминация от страна на гръцкото правителство, а и  за българското е добре – да ходят хората на Черно море”, казва Мехмед Тефик.

Той счита, че след като в Кърджалийски район няма огнище на вируса, няма и основание да се държи затворен близкия граничен пункт:

„Защото да знаете, че за хората от Кърджали, които работят в Белгия, например, няма карантина, защото в Кърджали няма нищо и белгийците го знаят, защото страната ни е разделена на пояси по отношение на разпространението на заразата”.

Мехмед Тефик каза още, че инциативният им комитет се нарича „Туран” – места в Алтай, където са живели туранските племена, дошли в Европа. Но той твърди, че в наименованието няма никакъв подтекст, никакви политически визии, а целта на изявите им е само защита на човешките права. Той допълни, че нямат в Северна Гърция хора, с които дествията им да са съгласувани, с други граждани или организации.

„Това ще бъде нашата първа публична изява, няколко приятели сме и сме взели името на един приятел, който даде пари и ни спонсорира, той се казва Туран.

Искаме Маказа да се отвори, тове е в интерес на хората от нашия район. Искаме и ние свободно да можем да вллизаме в Гърция без тест за коронавирус. След една седмица ще дестваме, ако не бъде отворена границата при Кирково”.

6 коментара

 1. кики каза:

  и аз идвам

 2. кики каза:

  и аз съм с вас

 3. Попа каза:

  Ся се сетил бай ганьо да затваря пътя преди един месец къде спахте не видяхте ли какво се случва че гърците влизат а ние не

 4. Анонимен каза:

  Точно така браво нека да видят какво е да те ограницават,,а не само те да ни спира

 5. Мики каза:

  От хасково идваме само казвате кога.

 6. Мики каза:

  Още в петък го направете.Обещаха че на 4 ще е отворено , сега на 15 , ние да не сме маймуни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.