Министерският съвет предложи Ивайло Балабанов да бъде награден с орден „Кирил и Методий“ I степен

На днешното си заседание Министерският съвет предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаването на:
Иван Балабанов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите му заслуги в областта на културата и изкуството, и за популяризирането на българските традиции и фолклор, Николай Георгиев с орден „Св. Св. Кирил и Методий“- първа степен, за особено значимите му заслуги в областта на културата, Ваня Грашкина-Минчева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за особено значимите й заслуги в областта на културата и Рашко Иванов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на културата и развитието на културните отношения между България и Хърватия.

Ивайло Балабанов

Ивайло Балабанов е роден в село Хухла, Ивайловградско. Член е на Съюза на българските писатели, автор е на книгите „Да се загледаш в звезда“ (1979), „Окова за щурец“ (1984), „Парола „Любов“ (1988), „Религия“ (1990), „Тракийски реквием“ (1997), „Избрано“ (1998), поетичен сборник в два тома „Песни за старо вино“ (2003), „Небесен гурбетчия“ – сборник (2010), „Българска молитва“ (2011).

Както „‘Нов живот“ вече писа Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за предоставяне пожизнено на държавни парични награди на четирима творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Държавните парични награди за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата се предоставят на: Антраник Шаварш Арабаджиян – Астор – илюзионист; Димитър Коруджиев – писател, културен деятел и общественик; Ивайло Балабанов – поет; Янко Миладинов – композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Ивайло Балабанов беше предложен  на държавното ръководство на страната за тази почетна награда, оредена Кирил и Методий, от Съюза на българските писатели и от Съюза на Тракийските дружества в България.

НЖ

 

3 коментара

 1. Стоян каза:

  Зловещо-инстинско, омайващо, смайващо точно, вярно и толкова истинско, сякаш можеш да го докоснеш. Само да знаеше Ивайло Балабанов , а и всички хухленци заедно с него как Хухла бе превърната в едно огромно сметище и никой не се интересува от творците ѝ, а как ще оцелее в утрешния ден – физически. Така е и в цяла България, за съжаление. В деня зя прязник да помислим и за възмездие!

 2. Ина Мирова каза:

  поздрав сърдечен за феноменалният, любим поет – Ивайло Балабанов – „“Човеко, не минавай безразличен
  край детски смях и хубава жена,
  край паметници с надпис лаконичен
  и край коне с товарни стремена.
  Защото в трите времена разтворен,
  разбит на атоми – живееш в тях:
  В листо летуваш, а зимуваш в корен,
  пчела и цвят си ти, сълза и смях.
  Ти с кръв заплащаш своите победи,
  но разбери, човекозвяр такъв,
  че всички вълци ти са братовчеди,
  че даже и врагът е брат по кръв;
  че бъдещето като празна ракла
  те чака да оставиш своя дар –
  пшеничен клас или горяща факла.
  Решавай сам. Тук сам си господар.
  От злото ти земята се разтваря,
  мечтите съхнат, мъртъв е дъждът…
  Но ти пред мъртвите ще отговаряш.
  Пред неродените ще си на съд.
  И щом застанете с душата – голи
  пред тях, ще те попитат страшно те:
  „Човеко, стрелял ли си по соколи?
  Човеко, утешил ли си дете?“..““

 3. анонимен каза:

  Велик поет е Ивайло Балабанов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.