„Независимая газета“: НАТО се опасява, че Русия ще използва военна сила срещу Беларус

След като затвори границата с Руската федерация, президентът Лукашенко тайно обяви частична мобилизация в страната и концентрира войските в северната и източната част на републиката.

Москва пък се тревожи, че САЩ ще прехвърлят атомните си бомби от Германия в Полша.

Споразумението между Вашингтон и Варшава за прехвърляне на допълнителни хиляда американски военни в Полша на ротационен принцип е само част от плана за укрепване на военния потенциал на САЩ в Източна Европа.

Друга такава стъпка, която все още е малко разгласена, ще бъде постоянното (но на ротационен принцип) присъствие на американски войски в Литва, както и прехвърлянето на тактическо ядрено оръжие на САЩ от Германия в Полша.

Този фактор, както и създаването под егидата на Съединените щати на „Люблинския триъгълник“ (Украйна, Полша, Литва) образуват съвсем различна геополитическа ситуация, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Междувременно Вашингтон и НАТО вече не мислят, че Русия и Беларус са приятелски държави. Предпоставките за подобни заключения бяха очертани от белоруския лидер Александър Лукашенко.

След като затвори границата с Руската федерация, той обяви „за промяната на братските отношения с Русия към партньорски“, тайно обяви частична мобилизация в страната и концентрира войските в северната и източната част на републиката.

Засега руските военни съоръжения в Беларус функционират както обикновено. А беларуската армия се готви за предварително обявените съвместни военни маневри с Руската федерация, както и участие в Международните армейски игри през август. Руското министерство на отбраната не проявява голяма активност на границата с Беларус и експертите не прогнозират военна конфронтация между Москва и Минск.

На този фон Западът и някои руски медии цитират мнението на президента и изпълнителния директор на Атлантическия съвет Фредерик Кемпе, който смята, че „докато Западът се фокусира върху напрежението между САЩ и Китай, изненадата на това лято е най-вероятно ще бъде представена от Владимир Путин“.

Кемпе недвусмислено намеква за възможен военен конфликт между Руската федерация и Беларус, като например „Руско-грузинската война от 2008 г., превземането и анексирането на Кримския полуостров през 2014 г., руската военна намеса в Сирийската гражданска война през 2015 г. или увеличаването на дезинформационната активност и активността за намеса в европейските избори“ …

Понастоящем има редица доказателства, че САЩ и НАТО разпалват руско-белоруски противоречия и се опитват да им осигурят както военна, така и хибридна информационна подкрепа. Вече се оказва, че на фона на руско-белоруските проблеми САЩ и НАТО са планирали нови учения на съюза, които ще се проведат през септември в Украйна, Прибалтика и Полша. Руските експерти признават, че „ще изработят сценарий как НАТО да противодейства на настъплението на Русия в Беларус“.

„Известно е, че Атлантическият съвет не е обществена, а полудържавна структура. Това е американски мозъчен тръст, основан през 1961 г. от НАТО. И идеите му, разбира се, вляят на общественото мнение в Европа и света “, каза военният експерт Шамил Гареев пред НГ. „Сега идеите на този съвет са насочени срещу Русия. И представляват мощно информационно оръжие”.

Както съобщи министърът на отбраната на Литва Раймундас Кароблис миналата седмица, САЩ отново ще изпратят батальон от войници в балтийската държава през есента, който ще остане там до юни 2021 година. Американската армия вече присъства в Литва. Но сега, както в Полша, ще има много повече, каза ръководителят на Пентагона Марк Еспър преди месец. Това беше казано в момента, когато ръководството на САЩ реши да намали американския военен контингент в Германия.

Американците, техните партньори от Алианса и Украйна планират да проведат съвместни маневри в Източна Европа през септември 2020 г., които да съвпаданат със стратегическото командно и кадрово учение „Кавказ-2020“.

За тази цел седем американски хеликоптера Apache и два хеликоптера Black Hawk са пренасочени към тестовата площадка „Пабраде“, близо до източната граница на Литва с Беларус. Може да се предположи, че страните от САЩ и НАТО провеждат тези маневри във връзка с евентуалната дестабилизация на ситуацията в Беларус и с цел сдържане на действията на Русия.

Трябва да се отбележи, че през февруари 2020 г. американският портал Slate цитира една от книгите на своите анализатори – „Бомба: Президенти, генерали и тайната история на ядрената война“. В него се казва, че „в края на управлението на Обама в Пентагона са проведени командно-щабни учения, по време на които на територията на Беларус е нанесен условен ядрен удар с ниска мощност. Тъй като директен удар върху Руската федерация би предизвикал пълноценен отговор на ядрената ракета, трасето М1 Москва-Минск, радиолокационната станция за далечна дистанция 70M6 Волга и 43-ти комуникационен център „Вилейка“ на руския флот, разположен в района на Минск, са били подложени на „тренировъчен“ удар. Броят на жертвите на подобен ядрен удар не е изчисляван, но според специалистите той ще бъде 100-120 хиляди души. “

„Не изключвам, че подобни сценарии, тоест удари с тактически ядрени оръжия по Беларус и Русия, които имат общо отбранително пространство, са отработени по време на ученията на НАТО „Защитник на Европа – 2020″, казва военният експерт Владимир Попов пред НГ, като обръща внимание на факта, че американците имат всички възможности за това в Европа. Това намекна и ръководителят на Пентагона, която каза, че „разгръщането на допълнителни сили на САЩ в Полша ще даде възможност за по-ефективно сдържане на Руската федерация.“

Руският сенатор Алексей Пушков, коментирайки тези думи, предположи, че САЩ, следвайки военнослужещите, ще прехвърлят и атомните си бомби в Полша от Германия, като поясни, че американският посланик във Варшава Джорджет Мосбахер е говорила за това по-рано. „По-късно Полша отрече тези планове, но вероятно дипломатът е представила бъдещ сценарий за развитието на събитията“, казват руските анализатори.

От Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.