„Карантина“ на Питър Мей – един пророчески роман

В пророческия си криминален трилър „Карантина“, написан преди петнайсет години и останал неиздаден досега, шотландският писател Питър Мей съчетава опустошителна пандемия с разследване на загадъчно убийство.

Лондон е под карантина и е обявено военно положение. В столицата върлува вирус и се очаква той да зарази всеки четвърти от населението със смъртност седемдесет процента.

Пред БНР Надя Баева, преводач на българското издание, заяви, че сюжетът в основата си е детективска история с увлекателен сюжет и интересно обрисувани герои.

„В Лондон върлуват мародери, болниците и персоналът им са претоварени, самият премиер е на смъртно легло, никой не е защитен от вируса. Главният герой е детектив инспектор Джак Макнийл, който е подал оставката си от полицията и му остава едно последно дежурство. Натъква се на престъпление и моралният му императив диктува да не го оставя неразкрито“, разказа Надя Баева.

Романът се чете на един дъх, аз самата го преведох почти на един дъх, каза тя.

Книгата е ценна с това, че много реално и интересно пресъздава една детективска история на фона на това, което сега сами изживяваме, отбеляза още Надя Баева в предаването „Хоризонт за вас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.