Полицията обеща да премахне барикадите в София

Полицията ще премахне барикадите на кръстовищата при Орлов мост, Ректората на Софийския университет и Министерския съвет, заяви на брифинг директорът на столичната дирекция старши комисар Георги Хаджиев. По думите му през изминалата нощ протестиращите са раздавали вериги и бухалки и са искали да използват жени като жив щит срещу полицията.

В началото на изявлението си Хаджиев се извини на всички „столичани и съвестни данъкоплатци“ и обеща конституционните им права на придвижване в центъра на столицата да бъдат възстановени. Протестиращите са се опитали да пролеят кръв в центъра на столицата през изминалата нощ, категоричен бе старши комисар Георги Хаджиев:

„През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно-протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на Орлов мост“, обясни директорът на СДВР:

„Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица – да окървавят центъра на столицата, свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на мястото жени и момичета, къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда“.

В района са установени 15-20 лица с маски и качулки, които са имали профила и поведението на ултрасите от футболните мачове, каза още Хаджиев:

„Бяха раздавани, забележете, бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района за да информират водачите на барикадите относно действията на полицията“.

Директорът на столичната полиция призова за протест при спазване на законоустановения ред и да не се допускат провокации, които целят да очернят работата на служителите на реда, включително и в западноевропейските медии.

„Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, да предприеме съответните мерки за възстановяване на конституционния ред в столицата“.

От СДВР допълниха, че през нощта в 3,30 часа двама души са заведени в едно от районните управления заради подозрения за хулигански прояви. Старши комисар Хаджиев не съобщи имената им, но информацията съвпада с разказа на разследващия журналист Николай Стайков за задържането му заедно с още един човек.

Трите възлови софийски кръстовища бяха блокирани вчера вечерта. Преди това палатките бяха премахнати при акция на полицията.

BNR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.