Сцени на хаос и насилие: какво става в Беларус?

Изборите в Беларус трябваше да преминат по една утвърдена процедура – манипулации, протести, полицейско насилие, връщане към нормалността. И този път всичко започна точно така. Но в някои градове имаше изненади.

В Беларус президентските избори трябваше да преминат по утвърдената от десетилетия процедура – манипулиран вот, протести, брутални действия на полицията, връщане към нормалността. Този път обаче сценарият протече малко по-различно. Макар че всичко започна по познатата схема.

Александър Лукашенко, когото Кондолийза Райс нарече навремето „последния диктатор на Европа“, управлява страната авторитарно от 1994 година насам. Никога досега той не е печелил изборите с по-малко от 75%. Държавните медии обявиха, че президентът този път е спечелил 80,2% от гласовете. Но този успех бе постигнат с брутални методи, коментират различни западни медии. „Изборният ден премина под знака на манипулации, измами, арести и блокиране на интернет“, отбеляза австрийският „Курир“.

Коя е Светлана Тихановская?

Показателно е, че и този път изборите в Беларус протекоха без да бъдат допуснати международни наблюдатели. Вестник „Ди Велт“ обръща внимание на факта, че доста часове след края на изборния ден не е имало никакви предварителни резултати, а уебсайтът на ЦИК не е функционирал. Отделни местни избирателни комисии съобщавали пред избирателите, че преброените от тях бюлетини сочат победа на кандидатката на опозицията Светлана Тихановская – и то с 80% до 90% от гласовете. Тя отказва да приеме официално обявените резултати. Австрийският „Курир“ съобщава за снимки на фалшифицирани бюлетини и множество други манипулации. А според информация, с която разполага екипът на Тихановская, в някои избирателни секции броят на гласовете надминавал 100%.

Опозицията смята, че именно 37-годишната Тихановская е истинският победител на тези избори. Тя е учителка по английски и съпруга на арестуван опозиционен деец. В последните месеци Тихановская си спечели огромна популярност, на последните все още разрешени митинги се събираха по над 60 000 души в нейна подкрепа.

Не всичко мина по плана на властта

След обявяването на официалната изборна победа на Лукашенко, в множество градове на Беларус се стигна до улични сражения между протестиращи граждани и полицията. В столицата Минск демонстрантите са били разгонени с водни струи и гумени патрони. В Брест, според съобщения на медии, срещу тях е бил използван и сълзотворен газ. Насилственото потушаване на протести не е нищо ново за Беларус. За Лукашенко обаче не всичко мина по план. За разлика от предишни години, сега протестите не се концентрираха само в Минск. А покрай изпращането на висок брой полицаи по площадите в столицата, на други места в страната се стигна до недостиг на сили на реда. В град Кобрин например протестиращите бяха оставени да демонстрират на спокойствие. Те отвърнаха с шумни аплодисменти. В Пинск полицаите, чийто брой явно е бил твърде нисък, са се отдръпнали поради високия брой протестиращи. А кметът на града е преговарял с демонстрантите.

Според наблюдатели, в протестите са участвали до 100 000 души. На снимки в социалните медии се виждат демонстранти с окървавени лица, а в Туитър бяха публикувани видеозаписи, на които се вижда как силите за сигурност бият протестиращи хора, които са се опитали да издигнат барикади в центъра на Минск. Свидетели описват сцени на хаос и насилие. Опозиционни медии съобщиха, че полицейска кола се е врязала нарочно сред множество демонстранти. Говори се за много ранени и хиляди арестувани, макар Министерството на вътрешните работи да обяви, че никой не е бил ранен, а полицията „контролирала“ положението. Агенция Ройтерс съобщава обаче за активист на опозицията, починал по време на протестите.

DW

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.