Новата учебна година няма да може без дистанционни форми

Наближава новата учебна година, но епидемията от Covid-19 още не е затихнала и в семейства и училища резонно се поставя въпросът как ще се учи. За жалост или за радост новата учебна година няма да може без дистанционни форми

„Надяваме се на присъствен старт на учебната година, на традиционната форма на обучение. Децата се справиха и завършиха предната учебна година, но преживяха огромен стрес, особено тези в седми и в 12-и клас.“ Така смята Емилия Братфорд-Георгиева, майка на осмокласничка.

Тя е разтревожена особено за децата, които сега се сформират нови класове – за тях запознаването и общуването няма да е нормално и лесно, както хората са свикнали да общуват.

„Наистина здравната заплаха остава, но трябва да научим децата да се пазят. По-лесно е, когато хората се виждат и се опознаят.“ Майката знае, че епидемията не е отшумяла, но смята, че много по-опасни ще са последствията от дигиталното обучение на учениците.

„Притеснявам се, че не се познаваме с учителите, както и с новите съученици. Ще бъде трудно на учителите да изпитват. Това ще отнема и време от учебния час. Комуникацията ще бъде по-сложна. Много по-лесно и приятно е да се запознаеш с нови хора на живо, категорична е Ема Янева – приета в Американския колеж. Сега ще бъде в 8-и клас.

И не подминава факта, че ще липсва и възможност за създаване на неформалните отношения в междучасията и след часовете.

„Може още да се изчака, преди да се върнем към присъственото обучение. Трудно е да се ограничат контактите в училище, няма и толкова големи стаи, в които да осигурим дистанция“, допълва многоцветната картина от мнения Петя Начевска, дългогодишен преподавател по немски език. За нея първият учебен ден е семеен празник, с традиционното празнично настроение, облекло, вълнение от срещите в училищния двор.

„Децата с техническите си познания дори надминават по-възрастните, важното е да ги заинтригуваш, да ги активираш, да ги насърчиш, да търсиш нови форми за презентации, за учене. Учителят трябва да е гъвкав, да използваш и трудностите, и конфликтите.“

Тя е успяла да намери много причини да гледа с позитивизъм към дигиталното обучение.

БНР

1 отговор

  1. Родител каза:

    Какъв е смисълът на дист. Обучение, при положение, че всичко работи! ?.децата шлятат между блоковете,парковете и навсякъде, работещите родителите да се чудят какво да правят за да обучат децата си вместо учителите… А за начина на дистационното обучение хич да не говорим, приположение, че по-вечето учители не влизат на онлайн класна стая… Ако ще се учи по месенджъра по-добре заплатите на учителите да се разпределят на родителите и те да се наемат с обучението на децата си(тъкмо няма да се чудят как ще отсъстват от работа… безтуй от март до края на учебната година те сами си ги обучиха)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.