Лекарката, „разнесла в Кърджали“ COVID-19, се оказа набедена

Един от големите скандали у нас по време на пандемията за човешка безотговорност се оказа балон. Става дума за младата лекарка от „Пирогов“ Сибел Муса, която бе обвинена от институциите, че е разнесла коронавирус из родния си кърджалийски регион. Проверката на районната прокуратура не откри нарушения в поведението на Муса. Случаят показва как институциите с лекота стоварват вина и подхвърлят жертви за обществен линч.

Муса, която в „Пирогов“ се e бори на първа линия с COVID-19, излиза в отпуск и се връща на 24 май в Кърджали. След няколко дни си прави тест, той излиза положителен. Междувременно е посетила своя възрастна родственица в местната болница. Бабата почива по-късно от основното си заболяване, като при нея също е установен коронавирус. В крайна сметка заразени се оказват пациенти, медицински персонал, хора от семейството на лекарката. Още тогава случаят бе пълен с доста въпросителни – от „Пирогов“ например заявиха, че при излизането в отпуск лекарката е била с отрицателен тест, а положителният по-късно регистрира разпаднал се вирус, който не може да заразява. Но РЗИ посочи с пръст Муса като причинител на огнище, категорични бяха и други представители на властта.

Сега след два месеца се установява, че лекарката няма вина. „Категорично е установено, че към датата на завръщане в града докторката не е била болна. Не докторката е заразила близките си, а по-скоро тя се е заразила тук“, заяви пред „Сега“ районният прокурор на Кърджали Гергана Колева. Възможно е Муса да е прихванала вируса от роднините си. До днес има неясноти, заради които не може да се проследи с точност пътят на заразата –  няколко дни след пристигането на лекарката се прибира майка й от Германия, тя дава отрицателна писиар проба, но на следващия ден – положителна. Самата Муса пък 3-4 дни след положителния тест се изследва отново, резултатът вече е отрицателен. В крайна сметка прокурорската проверка установява категорично не само, че Муса не е била носител при завръщането в Кърджали, но и че цялото семейство спазва стриктно предписанията на РЗИ, след като са отправени. Липсва престъпление, затова не е образувано досъдебно производство.

SEGA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.