Съвет на Европа препоръчва българските власти да накажат нападателите на журналисти

„Загрижена съм от многобройните съобщения за полицейско насилие срещу журналисти на демонстрациите в София”. Това заявява Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешки права.

„Съобщава се, че няколко журналисти са били бити и обгазени на сблъсъците вчера в София между полицаи и демонстранти. Съобщава се, че един журналист е бил задържан с часове, а на други е била повредена професионалната техника“, се посочва в нейното изявление.

„Насилието срещу журналисти, особено от страна на държавни агенти, противоречи на задължението на държавите да поддържат свобода на печата и да защитават безопасността на журналистите“, категорична е Миятович.

„Поради това призовавам българските власти ефективно да разследват всички регистрирани случаи на нападения срещу журналисти и да накажат полицейските служители, отговорни за това неприемливо поведение. Също така спешно трябва да се дадат ясни инструкции на полицейските служители да зачитат свободата на печата и да позволяват на журналисти и медийни специалисти да отразяват безопасно демонстрациите“, призовава тя.

След 22.00 ч. на площада пред новата сграда на Народното събрание, в района на триъгълника на властта, избухнаха сблъсъци. Млади хора с вид на запалянковци започнаха да замерят полицаите с бомбички, докато мирните протестиращи, които участваха на традиционния митинг срещу властта вече се бяха оттеглили. Малко след полунощ силите на реда прочистиха площада.

Около 3.00 часа през нощта бяха вдигнати блокадите на ключовите кръстовища в столицата – Орлов мост и Ректората. Това е станало по мирен начин, уточниха от СДВР.

Вчера беше 56 ден на протестите в цялата страна. Гражданите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни парламентарни избори.

Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *