Проучване: Всеки трети германец вярва, че зад коронавируса стои заговор

Всеки трети в Германия вярва, че зад кризата с коронавируса стои таен заговор на определени сили.

Това показва проучване на фондация „Конрад Аденауер“, цитирано от германския телевизионен канал N-tv и „Фокус“.

В редица градове в страната хората излизат на протести. Те възприемат коронавируса като таен заговор и предполагат, че зад него стоят влиятелни кукловоди. Повечето германци се смеят на тези, които вярват в заплахата от коронавирус, но се оказва, че вярата в конспиративни теории е много по-разпространена в страната, отколкото може да се предположи.

Резултатите от анкетата показват, че митовете и конспиративните теории намират сериозен отзвук сред гражданите на Германия, отбелязва N-TV. Почти една трета от анкетираните вярват, че светът се управлява от тайни сили: 19% подозират, че е много вероятно да е точно така.

Според проучването 62% от гражданите се противопоставят на теоретиците на конспирацията: 35% смятат твърдението, че коронавирусът е заговор на тайни сили, за „по-скоро фалшиво“, други 27% изобщо не вярват в неговата истинност. Останалите респонденти или не са могли да дадат отговор, или са го избегнали. Общо от октомври 2019 г. до февруари тази година бяха интервюирани 3250 граждани на Германия.

Сред граждани с висше образование е по-рядко разпрострнено убеждението, че тайни сили управляват света. По този начин приблизително всеки пети германец с висше образование (15%) вярва, че подобно твърдение може да съответства на истината или вероятно съответсва с нея (4-5%).

Сред респондентите, които имат зад гърба си по-малко от десет години училищно образование, но имат професионално образование, над 40% са на мнение, че светът наистина се управлява от тайни сили. 20% от тях вярват, че това вероятно е възможно, докато други 22% са сигурни, че е точно така.

Източник: Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *