Девети септември разпали политическите страсти в Народното събрание

76-годишнината от събитията на 9 септември 1944 г. разпали политически страсти в Народното събрание и поредица от декларации.
Първи на трибуната застана социалистът Александър Симов. Думите му, че днес се навършват 76 години от промяната на 9 септември обаче предизвика реакцията на мнозинството и ГЕРБ и „Обединени патриоти“ напуснаха залата.
БСП се обяви срещу идеологическите лъжи, че е нямало фашизъм. Александър Симов определи случилото се на 9 септември като порив за нов живот и призова да не се отрича положителното, направено в страната:
„Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показват най-малкото, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем обаче до тази истина трябва да минем през тонове политически инсинуации, през медийно мракобесие, през псевдоисторическо шарлатанство и целенасочени лъжи, а очевидно и през напускащи депутати“.
ГЕРБ определиха събитията на 8 срещу 9 септември 1944 година като държавен преврат. Тома Биков заяви, че те са плод на геополитически интереси, а не на участието на народа. Той поясни, че през изминалите 30 години е прекратена практиката на реваншизъм и политическо насилие.
„Българският народ не избра кого да го управлява на 9 септември. Той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи насилието на това да не бъде там, където му е мястото, а именно там, където е днес – в Европа, при развитите и цивилизовани държави“.
Според „Обединени патриоти“ историята не трябва да се използва за политически цели. Милен Михов заяви, че у нас фашистки режим като в Италия и Германия никога не е съществувал, подобна теза е необходима на БСП, която аргументира историческото право за наследство при управлението на страната до 1989 година.
Михов посочи, че военен министър в последното правителство преди 9 септември 1944 година е ген. Иван Маринов:
„След 9 септември е назначен от новата власт за главнокомандващ на българските войски. И аз не мога да си обясня как може едно свалено от власт фашистко правителство да излъчи главнокомандващ на ОФ войски, всъщност това е българската армия, която води тежки сражения в заключителната фаза на Втората световна война“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.