Парламентът събра кворум при втора регистрация, Данаил Кирилов вече не е депутат

Парламентът събра кворум при втора регисграция, когато електронното табло отчете 126 депутати, макар че в залата имаше много повече.
В 9.00 часа парламентът не успя да събере кворум, за да започне редовното си заседание.
От всички 240 депутати се регистрираха само 120. За да започне заседанието е необходимо да се регистрират поне 121 от народните представители.
Следващият опит парламентът да започне работа бе след десет минути. БСП спази заръката си да не участва в осигуряването на кворум. Социалистите не се регистрираха.
Вчера председателят на парламента Караянчева заяви: Не мисля, че ще имаме проблем с кворума. Просто в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията. Разбира се, кворумът е отговорност на управляващите и не се отричаме от това. Утре ще имаме кворум и заседанията ще продължат нормално“, отбеляза тя.
Депутатите приеха оставката на Кирилов като народен представител, като „за“ прекратяване на пълномощията му гласуваха 127 народни представители, „против“ – 3-ма , а 5-ма „се въздържаха“.
Припомняме ви, че Данаил Кирилов бе избран за народен представител от 23-ти Многомандатен избирателен район София град на парламентарните избори през 2017 г. Впоследствие Кирилов бе избран за министър на правосъдието на 5 април 2019 г. и подаде оставка като такъв на 26 август 2020 г. След оттеглянето си от министерския пост той имаше право да се върне като народен представител в 44-тото Народно събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.