Напрежение пред Народното събрание – НСО и полиция извеждат майки и протестиращи, които се барикадираха в сградата

Към 18 ч. служители на НСО и полицията започнаха към принудително да извеждат майки от „Системата ни убива“ и хора на Мая Манолова, които от сутринта се барикадираха в едно от фоайетата на входа на парламента.

Напрежението ескалира, а по време на извеждането се чуваха възгласи от протестиращите навън. Към полицаите полетяха бутилки и яйца.

Сили на полицията и жандармерията са концентрирани около сградата на Народното събрание.

Около 18:30 ч от сградата беше изведено момче в инвалидна количка, което беше транспортирано в линейка.

По-късно към протестиращите се присъединиха и от гражданско движение „Боец“.

 

При протестиращите дойде Мая Манолова, която заяви, че НСО са извели насилствено гражданите, които са били дошли на среща с парламентарно представените групи.

Припомняме, че сутринта към 10 ч. майки от “ Системата ни убива “ и други протестиращи влязоха в Народното събрание, за да внесат в деловодството декларация, в която уведомяват депутатите за исканията на протеста. Преди това са внесли и подобна декларация при премиера с искане да подпише оставка.

Майките казаха, че само БСП им обърнали внимание и започнали да търсят зала за среща, но председателят на НС Цвета Караянчева не разрешила. Те отказаха да напуснат парламента и останаха във фоайето на един от входовете.

Майка и детето ѝ в инвалидна количка пък не били допуснати до тоалетна.

Охраната не е допуснала протестиращите до тоалетна заради мерките срещу COVID-19, стана ясно от изявление на председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя каза, че винаги са били отзивчиви и е изпратила писмото на майките до всички парламентарни групи.

Караянчева каза още, че парламентът не е място за деца и призова майката да го прибере.

При протестиращите дойде и Мая Манолова. Входът откъм бул. „Дондуков“ беше отцепен, а в парламента не можеше да влиза никой, освен депутатите.

Жена пък легна на паветата на „Дондуков“ и движението беше спряно. За нея дойде линейка. Жената отказа да се качи.

Източник: БНТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.