Правният съветник на президента: Радев има проект за конституция, но няма да го внесе в това НС

Иванка Иванова, съветник по правните въпроси на президента Румен Радев, разкри, че държавният глава има проект за конституция, но няма да го внесе в това Народно събрание. Причината – ниският му рейтинг.

Иванова бе гост в предаването „Лице в лице“ по БТВ, за да коментира ветото, което Радев наложи на закона за съдебната власт. Тя обаче говори и по други теми, като идеята на ГЕРБ и Борисов за свикване на ВНС и за нов основен закон.

„Промените в Закона за съдебната власт съдържат редица противоречия с Конституцията. Не може със свое решение парламентът да създава възможност за повишение на магистрати. Това е задача единствено на ВСС. Мотивът за ветото е, че, когато един човек преседи определено време във ВСС, това не означава, че той е годен да заеме висока позиция“, заяви в Иванова. Тя която разкри подробности за наложеното вчера вето на промените в Закона за съдебната власт.

„Не могат да се приемат привилегии със закон.

Шест или седем човека във ВСС са стигнали най-високите етажи в системата. За тях този закон не важи, защото няма как да ги изтреляме в космоса.

Законът противоречи на Конституцията, защото нарушава правата за равнопоставеност и придобиването на привилегии. Повишаването в длъжност, само защото си члена на ВСС, е противоконституционно“, повтори Иванова.

Тя коментира и темите за нова Конституция и Велико Народно събрание. „Президентът заяви още ноември месец миналата година, че е готов да внесе предложения за промени в сега действащата Конституция.

Има готов проект за промени, но според мен, като юрист, тези промени не трябва да бъдат внасяни в този парламент, защото той има много ниска обществена легитимация. Идеите за свикване на Велико Народно събрание са юридически фарс. Предложенията на президента за промени могат да бъдат приети съвсем спокойно и от обикновено Народно събрание“, категорична бе Иванка Иванова.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *