Цвета Караянчева с изявление след блокадата на Партийния дом: Няма да позволя провокации в Народното събрание

След блокадата на Партийния дом, парламентът прекрати заседанието си.

По-малко от час преди „да удари звънецът“ на председателя, протестиращи, близки до Мая Манолова и майките от „Системата ни убива“ се барикадираха във входа на Народното събрание. Те отказваха да напуснат, докато управляващите не подадат оставка. Майки от „Системата ни убива“ и други протестиращи са в фоайето на един от входовете на парламента и искат да влязат, за да присъстват на заседание на Комисията по енергетика. Охраната обаче не ги допусна заради мерки срещу коронавирус.

Възниква напрежение и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов предложи заседанието да бъде прекратено.

„За“ предложението гласуваха 109 народни представители, „против“ бяха 78, а двама се въздържаха.

Така оставащите параграфи от промените в Изборния кодекс ще бъдат гласувани утре.

Във връзка със случващото се на входа на НС, председателят на Парламента Цвета Караянчева направи изявление. Тя заяви, че няма да позволи в НС да се правят провокации и призовава НСО да си свършат работата.

„Това, което сутринта получих от майките, е едно писмо до народните представители. Аз разбирам, че те искат да разговарят с нас. Винаги сме били отзивчиви и веднага съм го разпратила на групите. Не виждам причина дамите да стоят на пропуска. Те трябва да очакват обаждания от парламентарните групи. Виждам, че раздават декларации на депутатите. От тук нататък това, че седят и търсят контакти с народни представители – аз недоумявам. Няма да позволя в НС да се правят провокации. Призовавам НСО да си свършат работата. Аз безкрайно много съчувствам на децата и майките и не мисля, че мястото е тук на децата. В писмото не пише, че искат сега и на момента среща“, заяви Цвета Караянчева.

„Виждам, че има и детенце долу. Призовавам майката на детето да се прибере, защото е изложено на риск. Майките ще бъдат чути. Има заповед на министъра за пропускателен режим във връзка с COVID-19“, каза още председателят на парламента.

Караянчева запозна депутатите с исканията на майките от трибуната.

Антон Кутев от БСП за България заяви, че става въпрос за елементарно хуманно отношение към хора, които в момента са в ролята на протестиращи.

„Не може да оставите майка и дете с увреждане без тоалетна. Последствията ще ги видите във вечерните новини“, заяви Кутев.

Преди това протестиращите внесоха искане до всички парламентарни групи за диалог и решаване на напрежението в страната.

В този час майките са във фоайето, а отвън се събират и други протестиращи.

Полицията отцепи входа на Народното събрание от страната на бул. „Дондуков“ и не позволява никой, освен работещите в сградата, да влиза вътре.

Във фейсбук страницата си майките от „Системата ни убива“ написаха, че от 10:00 часа са в деловодството на НС и отказват да напуснат сградата, „докато Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е съгласен и подкрепя исканията на протеста, или всички депутати не подпишат подобна декларация“.

Те твърдят, че с тях има човек с тежки увреждания и им е отказан достъп дори до тоалетната.

2 коментара

  1. Здравко каза:

    „Призовавам НСО да си свърши работата“ – т.е. с груба сила и ритници майките на които „искренно“ съчувства госпожата,да бъдат изхвърлени като торби със смет на улицата.Е, дано скоро това да се случи и на пекинската…….

  2. Исмет каза:

    Тази нагла женица сигурно разчита на гласовете в Кърджали но този път яко се лъже точно хората на които раздава бонуси ще я предадат и ще я поставят там където и е мястото на полето заедно с пенсионерите които се мъчат да изкарват някой лев за лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.