Цветозар Томов: Порочна практика е преди всеки вот да се правят промени в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс трябва окончателно да бъдат приети днес от депутатите, напомня БТВ. Според експерти машнинното гласуване има както добри страни, но и крие рискове.
В страните в Европа, в които имаше такова гласуване, то отпадна заради директни манипулация на вота, каза проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на “Информационно обслужване”.
Той обясни, че при повреда на машината трябват часове да се достави нова.
Бившият член и говорител на ЦИК Цветозар Томов пък обясни, че от 6 години не можем да се определим ще гласуваме ли машинно, или с бюлетини.
Според него е порочна практика преди всеки вот, да се променя Изборния кодекс.
Цветозар Томов припомни, че от 2014 г. насам се приемат различни изменения, касаещи машинното гласуване. Така веднъж е било определено на евроизборите да има 100 секции с машини, а на парламентарните – 300.
Една година резултатът от машинния вот се е броял, друга – не. От 2016 г. пък било решено да се мине към изцяло машинно гласуване, но понеже е имало предсрочни избори през 2017 г. не е имало как това да стане. Соцологът преброил 18 пъти промени в Изборния кодекс.
И бе категоричен, че ще се изхарчат много пари за нещо, за което не сме сигурни, че трябва да го има. Прогнозира, че 75% от хората ще продължат да си гласуват с бюлетина, а само 25 на сто – машинно.
Самите фирми, които отговарят на изискванията, са само две. Като максимален брой на доставката е 4 месеца. Редовните избори са след 6 месеца. Всеки може да си направи сметката. Това каза председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов.
Той смята, че трудно може да се разчита изцяло да минем на машинно гласуване. Изтъкна, че няма държава, която да е въвела на 100%
„Която държава е имала машинно гласуване, се е отказала от него“, подчерта проф. Константинов.
Относно идеята на управляващите в секциите у нас да може да се гласува с машини, но и с хартиена бюлетина, специалистът обясни, че това е правилно. И даде аргументи – може да има срив на машината; ще отнеме часове докато докарат нова; може да има и злонамерено увреждане.
По думите на Константинов основният минус на машинното гласуване е по-лесното манипулиране на вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.