Първият звънец удари в Кърджалийско. Но как ще изкараме годината

Голямата надежда на всички е, че през тази учебна година ще има едно нормално присъствено обучение

Нека цялото общество бъдем в подкрепа, защото става въпрос за здравето и бъдещето на нашите деца

Само ден след поздрава „Здрава, успешна и присъствена“ ученици и учители влязоха в клас, но при строги противоепидемични правила заради Ковид-19. През тази учебна година и без друго сложната нормативна система, с която трябва да се съобразяват училищните директори и преподавателите, бе утежнена с нови правила и изисквания, спуснати от МОН, заради налагането на противоепидемични мерки.
Как протекоха първите учебни часове и готови ли са ръководствата на образователните учреждения с новото предизвикателство? От „Нов живот“ потърсихме отговор на тези въпроси.
„Учебната година започна нормално при спазване на мерките за безопасност в пандемична среда. Нямаме нищо притеснително. Всички са със съзнанието, че имат отговорности, свързани с процеса, който трябва да осъществяваме. Нямаме сигнали за недоволни родители. Видях с очите си как учениците, наближавайки училището, изваждат маски и си ги слагат. Ние, българите, вече придобихме една култура на живот в такава обстановка“, каза началникът на РУО-Кърджали Гроздан Колев.
Той не счита, че в хода на учебната година учениците ще спрат да спазват правилата. „Все пак училището е образователна институция, която създава културни и социални наслагвания“, подчертава Колев и допълва: „Всичко това, което предстои, е да изградим едно отношение към подобни проблеми, тъй като явно те съпътстват живота на хората и ние трябва да сме адекватни“. По думите му цялата образователна система поддържа една постоянна готовност при необходимост да премине на дистанционна форма на обучение. Голямата надежда на всички обаче е, че през тази учебна година ще има едно нормално присъствено обучение.
Каква е ситуацията в няколко кърджалийски училища?
В СУ „П.Р.Славейков“, училището с най-много възпитаници в областта, но и с най-голяма материална база, ученическите потоци на начален, прогимназиален и гимназиален етап са организирани така, че да влизат през различни входове в сградата и да не се пресичат никъде в коридорите. Същото важи и за столовото хранене на най-малките в школото. Родителите им ще закупуват купони през шубер на прозореца на столовата без да влизат вътре. На класните ръководители е възложено да следят да не се допускат струпвания на деца, както и маските да се поставят своевременно. В клас учениците са без лични предпазни средства. Учителите са снабдени с необходимите такива. В класните стаи и в сервизните помещения са осигурени в предостатъчни количества дезинфекционни препарати, сапуни, топла вода. Всички деца и преподаватели в коридорите дисциплинирано ходят с маски на лицето, видя репортер на „Нов живот“.
„Приели сме нужните насоки за спазване на противоепидемичните мерки, направили сме графици, навсякъде имаме препарати за дезинфекция и миещи средства, топла течаща вода, купили сме и специални приставки за коридорите“, разказва Златко Атанасов, директор на СУ „Отец Паисий“. В сайта на школото пък всички заинтересовани ученици и родители могат да се запознаят с публикуваните там „НАСОКИ за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 в условията на COVID-19“.
И в ОУ „Св. Климент Охридски“ учебната година стартира със засилен контрол за противоепидемични мерки. Достъпът на учениците в сградата се осъществява през 3 входа след измерване на температура и дезинфекция. Направен е график за хранене на учениците, с цел избягване на струпвания. Движението в коридорите се извършва еднопосочно, по маркирани с ограждения участъци.
Елена Янева, директор на ОУ „П.К.Яворов“ в ромския квартал разказва: „Мерките при нас са като тези във всички останали училища. Спазваме насоките от министерството. Сложили сме на входовете диспенсъри за дезинфекция. Отворихме два входа – един за начален етап, другия – за прогимназиален. Портиери стоят на вратата, въоръжени с дезинфектанти. Засега температурата все още не мерим, но ще поставям термокамера на централния вход, а на другия медицинската сестра ще мери с безконтактен термометър“.
По думите ѝ в коридорите и по стълбищата е организирано двупосочно движение, за да не се пресичат потоците – така, както се изисква от МОН. Заредено е с препарати, с течен сапун, с дезинфектанти и салфетки. След всеки учебен час се забърсват плотовете, повърхностите, клавиатурите на компютрите в компютърните зали, проветряват се помещенията…
„Много е трудно – децата къде носят маски, къде ги свалят. Може би това с маските няма да ни се получи много. Родителите малко се противопоставят на портиерите, че не ги пускат в училище. Не ги пуснахме в сградата и след тържеството в първия учебен ден, а децата в първи клас плачат за родителите си. Те пък искат да влязат – имахме малко проблеми“, разказва госпожа Янева.
Споделя, че много финансови средства вървят за дезинфектанти и миещи препарати. „Сега съм поръчала и термокамера за около 3000 лв. Тя няма да пропуска човек, който има температура над 37 градуса. Имаме и обособена стая за изолатор. Ако някое дете има някакви симптоми, имаме медицинска сестра, която е на разположение в училище всеки ден до 16 часа. Разполагам с телефоните на всички родители, за да им се обадим при нужда. Няколко деца са под карантина заради дошли от чужбина роднини“, обяснява тя.
„Готови сме и за дистанционно обучение, но изобщо не ми се иска да се стига до там. Изобщо не е ефективно, особено за моите ученици. Резултатът от трите месеца пандемия и онлайн обучение е плачевен. Забравили са български език, и то ученици, които много добре говореха, а сега им е много трудно. Знаете какво е положението в квартала – говори се на майчин език, гледа се турска телевизия и единствената комуникация на децата на български е с учителите. Най-големият ни проблем е владеенето на българския език, но за съжаление средата е такава“, споделя Елена Янева.
И докато училищните колективи се стараят да са в крак със всички изисквания на МОН, включително и тези в борбата срещу К-19, а учениците в стройни редици… къде изпълняват, къде не… нека цялото общество им бъдем в подкрепа, защото става въпрос за здравето и бъдещето на нашите деца. Нека им пожелаем здрава, успешна и присъствена да е!

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.