Скандал в парламента: БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева

Майките от „Системата ни убива“ и активисти от „Изправи се.БГ“ поискаха оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това става, след като вчера те прекараха 8 часа във фоайето на Народното събрание и бяха изнесени на ръце от НСО и полиция. Призив за оставка се чу и в пленарна зала – от БСП и ДПС. Цвета Караянчева отговори, че няма да подаде оставка.

Наситен откъм емоции беше днешният ден в Народното събрание. Що се отнася до темата със случилото се вчера с майките от „Системата ни убива“ и други граждани, от ляво атакуваха управляващите и поискаха оставката на Цвета Караянчева, като заявиха, че през последните месеци протестиращите са използвали всевъзможни методи, за да постигнат своята основна цел, а именно оставка на правителството.

Посочиха още, че майките и децата са били допускани в пленарната зала само преди две години, когато се гласуваха изключително важните текстове, свързани с хората с увреждания.

Цвета Караянчева, от своя страна отвърна, като заяви, че няма да подаде оставка и определи случилото се вчера като провокация и обвини левицата, че с днешните си действия цели основно PR.

Караянчева посочи още, че вчера е предала декларацията на майките от „Системата ни убива“ на всички политически партии и каза, че НСО не са оказвали насилие над тях.

Опозицията поиска оставката на председателя на парламента – това е отзвукът от случилото се на входа на Народното събрание вчера. От ляво излязоха с декларация и атакуваха управляващите.

Липсата на достъп до парламента била по 2 причини – чисто физически и заради отказ, посочиха от БСП. Караянчева за пореден път заяви, че тя не се занимава с пропускателния режим в сградата.

Присъствието в парламента на 24-годишния Христо – момчето в инвалидна количка, също предизвика коментари.

Условията, при които останали протестиращите във фоайето, предизвикаха словесен сблъсък.

Майките от „Системата ни убива“ и представители на „Изправи се.БГ“ също поискаха оставката на Караянчева.

Майките предупредиха, че ще отговорят с нов протест.

Другите политически сили не взеха отношение по темата.

От ДПС също искат оставката на парламентарния шеф. Но с друг мотив: до днес не е внесен сигнал за разглеждане от Народното събрание за съвместимост или несъвместимост в работата на член на ЦИК.

ДПС ще предприемат консултации за оставката на Цвета Караянчева.

А с приетите промени днес в Изборния кодекс депутатите решиха ЦИК да осигури машините за гласуването чрез закупуване или наемане.

Източник: БНТ

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    chervenata muhomorka maya naydenova…:-)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *