Комисията за защита на портебителите: Не сушете маските в микровълновата и не ги правете от памперс

Комисията за защита на потребителите публикува на сайта си съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване и ползване. Те са изготвени на базата на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване“, разработен от Европейския комитет за стандартизация по искане на Европейската комисия.
Съгласно цитирания документ маските тип „Направи си сам“ е добре да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето. А екстремни решения като хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси изобщо не са допустими. Когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса. Сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал.
Кои са основните съвети относно употребата на предпазните покрития за лице?
1.Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали.
2. Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради.
3. Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.

2 коментара

  1. Митко Генев каза:

    Нова порция безумни съвети. КЗП изглежда жалка!

  2. Николай Василев каза:

    Тези съвети ме карат да гледам с недоверие към КЗП-то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.