Почина изобретателят на пеещия часовник в Кърджали

На 87-годишна възраст почина Павел Георгиев Павлов – изобретателят на пеещия часовник в Кърджали.
Павел Павлов е роден на 30 април 1933 г. в Хасково.
На 3 март 1978 година за първи път рано сутрин отеква мелодията на възрожденската песен „Питат ли ме дей зората”. Часовникът е изненада за националния празник на кърджалийци и е довел до много безсъници на Павел Павлов. Павлов е радиотехник, чиято помощ е решаваща за изобретяването на устройството с безконечна магнетофонна лента, което тогава, преди 40 години, той свързва с часовников механизъм. Заради абсолютна забрана, не може да изпробва изобретението си до самия ден – 3 март, като в нощта преди това изпробва дали часовникът ще прозвучи със запис на подсвиркване.
Павлов с вълнение разказва за идеята за създаването на пеещия часовник през далечната 1978 година. „Никой в Кърджали тогава не се зае с нелеката задача да изобрети системата за градския часовник. Съгласих се веднага и за по-малко от две години идеята стана реалност. Точно в 6 часа, преди 41 години електронните акорди на „Питат ли ме, дей зората“ огласиха Кърджали за първи път“, си спомня Павел Павлов. Той е наследник на стар род кърджалийци. Пази спомени от 40-те години на миналия век, когато населението на Кърджали е било под десет хиляди души. „За първи път в дома ни идва кмет на града“, споделя съпругата му, с която живеят задружно вече над 60 години.

Поклонението ще се състои на 20 септември 2020 г., неделя, от 10 ч. в храм „Св. Архангел Михаил“ (параклиса) на гробищния парк в Кърджали, а погребението в 11 ч.

2 коментара

  1. Иван каза:

    Поклон!

  2. Анонимен каза:

    LEKA MU PRIST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.