Телешко варено, лесна рецепта

Телешкото варено не е просто супа, телешкото варено е вълшебство.

Тази вкусна и силна супа има почти лековито действие и е толкова вкусна.

 • Лесна рецепта
 •  за 150 мин. 

Необходими съставки:

 • телешки джолан 1 брой
  картофи 300 грама
  моркови 300 грама
  целина 150 грама
  домати 200 грама
  лук 300 грама
  краве масло 40 грама
  черен пипер 10 зърна
  оцет 1 супена лъжица
  магданоз 1 връзка

Рецептата:

Най-важното при приготвянето на телешко варено е изборът на качествен телешки джолан с повечко месо. Другият важен момент е да отделите на телешкото варено нужното време за варене, за да може джоланът да пусне всички свои сокове, а месото да е добре сварено.

 1. Първата стъпка от рецептата за телешко варено е подготовката на джолана. Измивате добре телешкия джолан и го слагате в голяма тенджера  със студена вода и го слагате на котлона да заври. След като водата заври се образува пяна, отстранявате пяната, прецеждате бульона, след което връщате супата на котлона. Добавяте оцета, около 1 ½ чаена лъжица сол  и черен пипер и оставяте джолана да ври до пълно сваряване. По време на варенето следете водата да е над джолана и ако се наложи доливайте.
 2. Докато джоланът ври, почистете картофите, морковите, лука и целината. Използвайте по-малки картофи и лук, оставете ги цели, а ако имате по-едри, то ги нарежете на големи парчета.Доматите също трябва да са цели. Морковите и целината също нарежете на едри парчета. След като джоланът е сварен го извадете от супата и го обезкостете. Обезкостеното месо, заедно със зеленчуците върнете обратно в бульона и варете до сваряване на зеленчуците.
 3. Поднасяте супата гореща, като към всяка купичка добавяте нарязан пресен магданоз и бучка краве масло.

Рецептата за телешко варено е изпълнена.

Бележки:

Рецептата за телешко варено е една от онези рецепти, които се водят класически, истински специалитети от българската национална кухня. Такава рецепта е рецептата за агнешко печено, такава е и рецептата за капама и рецептата за супа от коприва също. Вкусни, лесни за приготвяне и впечатляващи като резултат, тези и много други рецепти от българската национална кухня заслужават внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.