На традиционна турска сватба в Звиница

Сватбарският маратон в региона е към своя край, този месец почти ежедневно имаше сватби в Кърджали и областта. За турците в Кърджалийско са характерни някои традиционни практики преди сватбата и по време на нея, това каза за „Нов живот“ Мухарем Алиосман – общественик и сектетар на читалището в село Звиница, община Кърджали.

Макар да са отпаднали доста от традициите и обредите, характерни за местните сватби, все още има трайно съхранени ритуали, както ще видим тук в една сватба отпреди няколко дни в село Звиница.

Неизменен остава обичаят булката да събира „чеиз“ и да го представя на всички, които искат да го видят, като предшестваща част на тържествената сватбена церемония. Съседите, които идват, носят подаръци или пари, за да подпомогнат началото на съвместния живот на младоженците.

„Всички знаят и практикуват преди сватбата характерните момински партита–„кънагеджеси“, на които присъстват всички жители на селото – играят кючеци и хора, а на по късен етап идва младоженецът със свита и се смесва със забавляващите се. Годеницата в традиционната червена носия „биндаллъ“ танцува пред годеника си, държейки стомна с бонбони, която ритуално се счупва“, по думите на Мухарем Алиосман.

После идват приятелките на годеницата и неомъжени девойки и танцуват със запалени свещи около нея на традиционна за случая песен. След това годеницата се забулва с червена кърпа и свекървата идва и къносва ръцете на бъдещата си снаха, поставяйки по една златна монета по тях.

Преди сватбата се прави и „никяха“ – религиозен брак в присъствието на свидетели, пред ходжата, който чете молитви и ги пита дали са съгласни с тази женитба.

В деня на сватбата младоженецът идва със сватбено шествие“алай“ да вземат булката. На места в селата в Кърджалийско е запазена и традицията за сватбеното знаме, на върха на което се слага ябълка и се изяжда от младоженците.

Пред колата на младоженеца се опъва преграда/въже от деца, които го пускат, но след като той се откупи с пари. Роднини и близки съседи идват да се сбогуват с булката, която им целува ръце и те й даряват пари.

Ако булката има брат, той символично я връзва три пъти с една червена панделка. После в къщата влизат свекървата и кумицата, които пият кафе.

В сватбения сценарий младоженеца бива изправян пред различни изпитания – открадват му обувката и той трябва да плати, за да му я върнат.

Забулена с червен воал, булката се извежда от дома от бащата или брат си и се предава на младоженеца, който я разбулва и целува.

На излизане се хвърлят монети, жито и бонбони пред младоженците – за да са здрави и богати, и да имат много деца и сладък живот.

Сватбеното шествие завършва с танци пред дома на булката, след това всички отиват на сватбените церемониали и на сватбената трапеза.

НЖ

   

 

 

 

 

6 коментара

 1. Джин гйоз каза:

  Накрая събраните пари уж за подпомагане на новото семейство, се връчват на собственика на сватбения салон ако изобщо покрият прекалено високите цени. Както и много скъп видео снимач, като че ли ще се снимат за холивудски филм. Стига булката да е доволна че е направила по скъпа сватба от дружките си.

  • Анонимен каза:

   Точно за тази сватба недей да коментираш,при теб сигурно се е случило

   • Джин гйоз каза:

    Тука не става въпрос за дадена сватба. При 80% положението е така.

 2. Анонимен каза:

  Наистина, в днешно време разходите за една сватба със стотици гости е скъпа, но радостта на младите е безценна.

 3. Джин гйоз каза:

  Повярвай ми доста пъти съм бил свидетел, как булката иска от салонджията да и организира по по хубава и скъпа сватба, и че парите не са важни. След което салонджията веднага вдига цената на същото меню от 35лв. На калпак на 40 или 45лв. Което реално струва 7/8лв. И след което булката е тжлкова щастлива че ще вдигне скъпа сватба богатажка. Да плачеш или да се смееш.

 4. Melek каза:

  Все още има такива традиционни свадби, те не са единствените останали. Нито са първи, нито ще са последни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!