Победа за Нинова! БСП се раздели с червените барони! Конгресът изхвърли от ръководството Станишев

Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската левица. Както се и очакваше той зададе нов курс за кадрово обвновление на партията, след победата на Корнелия Нинова в първия пряк вътрешно-партиен избор за председател.

Нинова се наложи в тежка битка, в която бяха впрегнати огромни сили и ресурси срещу нея, и успя да овладее партията с принципната си и открита политика.

Форумът премина при огромен интерес.

Над 75 акредитирани журналисти, дипломати от 35 държави, стотици интелектуалци и други гости следиха работата на най-висшия форум на социалистите.

Конгресът категорично подкрепи следваната от Корнелия Нинова последователна политика за ярка опозиционност и неотклонност в действията срещу паралелната държава, задкулисието и за нов морал в политиката и управлението на държавата.

Прeд cъпaртийцитe cи Кoрнeлия Нинoвa зaяви, чe БCП щe пoдaдe ръкa нa вceки, кoйтo e гoтoв дa рaбoти бeзкoриcтнo зa oтeчecтвoтo. Призoвa зa кoнcoлидaция oкoлo принципи и мoрaл в пoлитикaтa. И отчете, че БСП се е превърнала в ударна опозиция на управлението на Бойко Борисов.

Очаквано интригата на Конгреса бе изборът на нов Национален съвет на партията. Там беше битката за това кои хора ще определят политиката на партията през следващите 4 години.

Абонираните за своите постове от десетилетия червени барони получиха звучен шамар и бяха изхвърлени от новия състав на съвета.

С червен картон от ръководството на партията си тръгнаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и Анна Пиринска, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Юрий Асланов, Михаил Миков, Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

Най-знаково е единодушното изгонване на действащия президент на ПЕС – Сергей Станишев, който не намери място сред членовете на новия Национален съвет на БСП.

Георги Гергов влиза в НС като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса той призоова за единение на партията и заставане зад победилата в прекия вот като председател на партията Корнелия Нинова.

В изключително оспорвана битка председателят на вътрешната ЦИК Емил Войнов оглави Контролната комисия с 384 гласа, което е много важен орган за партията. Конгресът изхвърли Валя Богданова, която събра само 133 гласа, а по време на вътрешната кампания работи явно за Кирил Добрев.

Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца.

Съставът на новия пленум показва, че той ще бъде много по-консенсусен и работещ орган за разлика от предишния, в който т.нар. вътрешна опозиция се опитваше непрекъснато да бламира лидера си.

Започваме един нов 4-годишен цикъл на работа, заяви в заключителното си слово Корнелия Нинова. Тя обяви, че партията поема курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване. „Да покажем, че  вярваме в себе си, да покажем, че освен че можем да променим себе си, ще променим и България“, посочи Нинова и благодари на делегатите на конгреса на ползотворната работа. И на всички социалисти за участието им в успешните преки избори.

До месец се очаква новият Национален съвет да бъде свикан на първото си заседание. На него  председателят Корнелия Нинова ще предложи своите заместници в партията и членовете на Изпълнителното  бюро на БСП.

В новия Национален съвет влизат: Крум Зарков, Румен Гечев, Кристиан Вигенин, Александър Симов, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Деница Златева, Борислав Гуцанов, Вяра Емилова, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдаров, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Калоян Паргов, Весела Лечева.

В Съвета няма да влязат: Сергей Станишев, Георги Пирински, Валери Жаблянов, Димитър Дъбов.

Припомняме, че в новия Национален съвет влизат 182 души. От тях 32-ма влизат по право. Така за 113 места се бориха 692 кандидати. В Националния съвет има младежка квота от 37 места, за които се състезаваха 114 младежи.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *