В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС

Референдум в Швейцария – там решават дали да се откажат от споразумението си с Европейския съюз за свободно движение на граждани.

Привържениците на инициативата твърдят, че това ще позволи по-добър контрол по границите и страната ще може да си подбира мигрантите. Критиците на идеята смятат, че това представлява огромен икономически риск за Швейцария, която разчита на чужди работници. Освен това ще лиши редица швейцарци от възможността свободно да пътуват и да работят в Евросъюза.

Според министъра на правосъдието – ако споразумението бъде отхвърлено, ще се създаде ситуация „по-лоша“ и от Брекзит. Освен по спогодбата за свободно движение, швейцарците гласуват и по още няколко казуса – закупуването на нови самолети, ловът на вълци, данъчни облекчения.

Източник: БНТ

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Това е демократична държава. Всичко се решава с референдуми в Швейцария. Затова са избягали толкова напред. За пандемията от коронавируса държава за подпомагане на икономиката отпусна 42 милиарда франка. При нас се проведе един референдум и той не беше одобрен не от българският народ, а от измислени и набедени политици. Как тогава да има просперитет демокрацията в България ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.