Цветан Цветанов: Днес групата от Кърджали, която ще дойде на учредяването на „Републиканци за България“ е страшно разочарована от начина на търсене на политически решения

„Има множество достойни български мюсюлмани, които се присъединяват (към „Републиканци за България“ – б.р.), които са били под една или друга форма участници в политически проекти, които са били алтернатива на ДПС. Аз мога да кажа, че ние искаме да имаме енергията и консолидацията на всички, които смятат, че трябва да има действително реална алтернатива на ДПС, а в случая може би и на ГЕРБ в смесените региони, и това е „Републикацни за България“. Това заяви пред БНР бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов по повод официалното учредяване на своята партия.

На въпрос на водещия за зависимостите на ГЕРБ от ДПС защо в обществото има разбиране, че всяко правителство, каквото и да е то, има огромни зависимости от ДПС, Цветанов обясни, че самият той не е допускал да има подобни зависимости.

„Това са разговори и теми, които се водят във всяка една политическа формация и точно за това получавам най-широката подкрепа още от самото начало на моето решение за създаването на политически проект „Републиканци за България“ точно от представители в смесените региони“, подчерта той.

„Тук искам да кажа също за Кърджали – днес групата, която ще дойде, те са страшно разочаровани от начина, по който се търсят политическите решения. И всички знаят какво се прави, когато съм ходил в тези региони – как те са имали достъп да говорим нормално, как са имали достъп да споделят своите проблеми, и това ме е мотивирало да отстоявам и да защитавам принципните неща за едно управление, когато носиш политическата отговорност в един управленски мандат. Самият факт, че днес има дори два частични избора в Ардинско и Момчилградско, има две кметства, за които ще има частични избори – поинтересувайте се колко са кандидатите. Има по един кандидат само от Движението за права и свободи и няма никакъв кандидат, който да е издигнат от друга политическа сила“, заяви още Цветанов.

На въпрос на водещия защо Цвета Караянчева, която е депутат от смесен регион твърди, че в смесените райони ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС и че са много яростни политическите битки там, Цветанов обясни:

„Тук е права, защото към настоящия момент „Републиканци за България“ отсъстват. Но след днешното учредяване ще има доста общински съветници, които ще се присъединят към новия политически проект“.

„Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, каза още той.

„Не ни харесва това, което наблюдаваме като хаотичност, като политически решения, които не са обвързани с нито една управленска програма, която е била декларирана в началото на всеки един управленски мандат и най-важното е, че това, което трябва да има е хоризонтът, който трябва да виждат българските граждани, а не разделението, не омразата и не противопоставянето чисто институционално и чисто междуличностно на важните фактори в държавното управление“, посочи Цветанов в предаването „Неделя 150“.

По повод думите на председателя на НС Цвета Караянчева, че от един от най-големите критици на президента Цветанов се е превърнал в негов поддръжник бившият вътрешен министър заяви:

В никакъв случай не бих каза, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени. И това, което наблюдаваме през последните месеци, а и този страх от евентуален служебен кабинет, който по конституция има права само да проведе честни и прозрачни парламентарни избори, защото за всички е ясно, че каквито и решения да вземе един служебен кабинет, ако те не съответстват на пътя на държавата – ЕС, НАТО и евроатлантическото партньорство, всички знаем, че парламентът винаги може да направи съответните решения да бъдат променени, ако служебният кабинет е превишил правомощията си“.

По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на „Републиканци за България“ подчерта, че е важно да запазиш идентичността си: „Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър“.

„По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование – много от нещата бихме ги препокрили с това, което имат „Демократична България“, но ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри“, коментира Цветан Цветанов.

Според него е нужен реален контрол върху главния прокурор от страна на парламента – не само формален, но с реални резултати.

За политическия си проект той отбеляза, че в него експертите ще бъдат водещи при формулирането и вземането на политически решения.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.