Съдът задължи държавата да каже на каква цена прави проект, който засяга Доган с милиони

Колко точно струва удълбочаването на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна, което със сигурност ще помогне на работата на ТЕЦ „Варна“, който е контролиран от почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Отговор на този въпрос, а и не само, ще трябва да бъде даден публично след решение на Административен съд Варна, което е окончателно. Съгласно решението, държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, трябва да отговори на въпроса каква е стойността на сключените договори за разширението на каналите.

Но не само – държавата трябва да даде подробности още за:

1. Сключено споразумение между ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД („ТСВ“ ЕАД) за удълбочаване на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна. 2. Технически проект, по който предстои да бъде осъществено удълбочаването на канала. 3. Компаниите, с които „ТСВ“ ЕАД е сключило договор за изпълнение на проекта. Всички тези подробности вече са поискани от генералния директор на „Пристанищна инфраструктура“, но той не се е съгласил да ги даде с основание „търговска тайна“. Заявлението за достъп до информацията е подадено още на 7 май, 2020 година.

Два дни по-рано Министерският съвет одобри разширението на въпросните канали. Припомняме, че за разширяването и модернизирането на старото въглищно пристанище Варна беше взето решение през 2019г. Тогава правителството планира да влее за три години в инфраструктурата му над 250 млн. лв под формата на капиталови трансфери. От тях 220 млн. лв. ще са именно за модерницазията на каналите и прилежащите структури.

Описанието на инвестиционните решения на държавата съвпадна странно с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ „Варна“, представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Във фирмата, управляваща ТЕЦ-а, акционер е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Реално за нуждата от разширяване и модернизиране на пристанище Варна се говори отдавна, но това се предвиди в бюджета едва след като електроцентралата мина в частни ръце през 2018 г. С проекта за каналите ще бъде позволено огромната част от пристигащите товари да бъдат обработвани на частното пристанище, за сметка на държавните терминали – „Варна Изток“ и „Варна Запад“.

Според в. „Капитал“, плановете на Доган за бъдещия порт включват изграждането на пътна връзка от републикански път Варна – Белослав – Девня до северозападния портал на пристанището. За целта е предвиден и мост – надлез над жп линията Варна – София. Общинският съвет в Белослав вече е дал предварително писмено съгласие за утвърждаване на трасе за проектиране на обекта.

Предвижда се и създаване на жп връзка, по която да се транспортират контейнери по направленията София и Русе. Как стана това? Почетният председател на ДПС придоби мажоритарен дял в ТЕЦ Варна преди две години, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството „Сигда“ – фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала.

През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ „Варна“ обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.

Актуално

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.