Под карантина за Ковид-19 е цял клас в смолянското село Смилян

В община Смолян се появи първият случай на заразен учител, заради който 20 второкласници са под карантина. Случаят беше обявен днес от РЗИ-Смолян. Преподавателката с Ковид е от училището в село Смилян. Тя е на домашно лечение, а заедно с децата 14-дневна карантина е наложена и на колежката й, с която са били в пряк контакт.

Веднага след като училището е уведомено за положителната проба са взети всички мерки, според инструкциите на Министерството на образованието и РЗИ, каза за СмолянБгвести директорът на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Лиляна Балийска.

„Свързахме се с родителите на всички деца, обяснихме подробно каква е ситуацията, какъв е срокът за карантинирането на децата и съответно по какъв начин ще продължи обучението в електронна среда. Децата започнаха днес обичайно своето обучение в електронна среда и за сега сме спокойни за създалата се ситуация, която разбира се никак не е приятна за никой от нас“, каза Балийска.

Директорката допълни, че още от началото на учебната година се спазват абсолютно всички противоепидемични мерки. Допълнителна дезинфекция е извършена на всички повърхности и на местата посетени от заразената учителка. Последно тя е била на работа в петък и е имала контакт само с класа си и своята колежка, която работи като учител в целодневна организация на учебния ден със същите тези 20 ученици.

„Други контактни лица нямаме на първа линия. Спазват се мерките за носене на маски и шлемове и със сигурност контакти между двата етапа и между класовете от другите паралелки нямаме“, каза още Балийска.

В селото обстановката е спокойна по думите на кмета Чавдар Червенков. Той беше убеден, че в училището са предприети всички мерки, тъй като директорката и целият колектив са много съвестни и отговорни.

Величка Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *