Полицаите излизат на протест – искат 1200 лева стартова заплата

Полицаите в страната са в стачна готовност. Те настояват заплатите им да бъдат увеличени от януари с 30% и не разбират защо не са включени в списъка с ведомства, чиито възнаграждения са увеличени заради коронакризата.
Това стана ясно от думите на Илия Хрисимов – член на Синдикалната федерация на служителите в МВР.
МВР беше изключено от борбата с пандемията. Колегите доста се поразсърдиха и настояха да се предприемат някакви мерки. Въпросът не е само до пари, нещата стават принципни. След медиците хората от МВР са тези, които се сблъскват с вируса, посочи то в студиото на Нова ТВ.
Той коментира, че исканията им не идват заради повишената работа на органите на реда около протестите.
Ние опитахме да повдигнем въпроса през септември пред министерството. Нямаше никакъв отговор. Преди две седмици направихме опит да стартираме официално преговори за увеличение, но не се получи, добави синдикалистът.
Хрисимов обясни, че от системата желаят да бъдат признати наред с колегите им, които са получили повишение заради борбата си с коронавируса. Така да се получи ръст на възнагражденията с 30%.
Оценката на работа на служителите в МВР по време на пандемията беше положителна, допълни Хрисимов.
Той внесе яснота колко ориентировъчно са заплатите на служителите в системата на МВР.
Един новоназначен полицай започва на около 900 лева. За да може да се намират кадри тя би следвало да бъде около 1 200 лв, уточни представителят на полицаите.
Хрисимов заяви, че все още властта не е потърсила синдиката след като оттам официално заявиха намерението си за протест.
Той бе категоричен, че полицаите не могат да застанат заедно с протеста пред Министерския съвет.
Нашият протест няма да е политически, тъй като сме деполитизирани. Нашите искания са чисто икономически. Вероятно ще бъде в градинката до сградата на МВР, която е едно добро място. Ние нямаме право на стачка, заключи Хрисимов.

5 коментара

 1. Анонимен каза:

  Хайде сега и ние да излизаме със палките

 2. Бойко каза:

  Съгласен съм, заплатите на полицаите трябва да почват от 2000 лева, но и две трети от тях са за уволнение, а общия им брой от трябва да е като в Унгария – 100 полицаи на 100 хиляди население, а не като сега 400 на 100 хиляди. Тогава ще има пари и за заплати и за гориво и за всичко, пък и току виж почнали да работят, а не само да се крият като мишки в храстите.

 3. Ставри каза:

  И да спрат да се държат като че ли са хванали дядо Господ за шлифера. Все едно са ги възпитавали в мутринско училище а не в школа произвеждаща кадри които да служат на хората.Не всички са престъпници,особенно тези които сега викат „Оставка“!

 4. Анонимен каза:

  Родната милиция ни мрази, гази, пълна е с хайлязи и идва на талази. Що се отнася до тия дето през лятото дето се криеха в храстите се знае кои са ама сега листата окапаха и им се развали рахата. Дано открият тези измислени полицаи които на протестният митинг в София биеха и малтретираха митингуващите младежи и да си получат заслуженото. Толкова ли е трудно когато работещ човек се старае и си върши качествено работата да получава повече от другите, а не както е сега работиш не работиш толкова пари, че и първа категория труд.

 5. Анонимен каза:

  Aaaaa ot koga imame politsia v Bilgariä.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.