Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ откри Салон на изкуствата и приятелството, първата творческа среща посветиха на Деня на Кърджали

В следобедните часове на 14 октомври, дни преди Деня на Кърджали, участничките в Спортно-интелектуален клуб „Ахридос“ – Кърджали, откриха Салон на изкуствата и приятелството като нова дейност към клуба си.

След като на 1 октомври дамите откриха Новата творческа година и възобновиха любимите си занимания – гимнастика, народни танци,  сбирки на Литературния кръг и здравни беседи, сега с много настроение, с цвете в ръка и с ентусиазъм те добавят и Салона на изкуствата и приятелството.

„Прощъпулника“ направиха с творческа среща в чест на 21 октомври – Деня на Кърджали. Те отправиха покани за участие към местните творци, с които се бяха срещали вече в Литературния си кръг. Със свои стихове, размисли, коментари и творби във всякакъв жанр, посветени на областния град се включиха: Божидара Ангелова – журналист от „Нов живот“, актьорът Петър Атанасов и актрисите Антоанета Миланова и Божана Варадинова, свои стихове поднесоха и поетесите Христина Мачикян, Йорданка Господинова и Вилдан Сефер. Онлайн присъства и писателят Хасан Ефраимов, а Ивайло Терзийски изпрати през Фейсбук от Лондон своето стихотворение „Жените на Кърджали“.

„Днешното събитие е необичайно – и заради ограниценията, свързани с пандемията, и заради целта си. Радваме се, че днес поставяме едно ново начало – откриваме нова възможност за среща с изкуството и нова възможност сами да творим изкуство. Днес ще открием ново място в нашия град за среща и за създаване на красота в „Салон на изкуството и приятелството“. Той ще се провежда всяка втора сряда на месеца“, подчерта в изказването си председателят на клуба Елена Топалова.

По думите ѝ това време и място ще бъде територия за срещи с нови постижения на местни творци и гости от страната, място, където членовете на клуба ще могат да се занимават с приложни изкуства – квилинг, макраме, декупаж, плетиво, народна бродерия, икебана, фотография, кулинарно изкуство. Ще се организират благотворителни изложби, базари, арт ателиета, работилници. Ще се канят специалисти, за да предават опита и знания, да представят свои постижения за аранжировка, опаковка, изготвяне на сувенири и пластики. „Така красотата ще създава и задълбочава нашето приятелство“, убедена е тя.

Старт на проявата даде Ани Иванова, председател на Воененния клуб, където намират подслон членовете на клуб „Ахридос“. Тя пожела на всички участници здраве, да запазят духа си все така свеж, успех на инициативата и по-добри дни.

Всички заедно се отдадоха на изкуството, поезията и красотата на Родопите и Кърджали.

 

Нов живот

1 отговор

  1. Т. БОРИСОВА каза:

    Поздравления! Прекрасни сте! Продължавайте все така и занапред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.