Областен кризисен щаб в Кърджали: Рязко се покачва нивото на заболеваемост, ще издържи ли здравната система

23 са положителните случаи за последното денонощие, 13 от тях са в инфекциозното с  COVID-пневмония

Тревожна тенденция по отношение разпространението на COVID-19 отчете Областният кризисен щаб. Рязко се покачва нивото на заболеваемост в Кърджали. 23 са положителните случаи за последното денонощие.
13 души са на лечение в инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Всички са с COVID-пневмония, но са в задоволително общо състояние. Петима са изписани от стационара. Двама са настанени в интензивния сектор. За съжаление има и един починал –  мъж на 64 г. От началото на пандемията броят на инфектираните с коронавирус в Кърджалийско достигна 452-ма.
Излекуваните са 279, починалите – 15. Към настоящия момент 416 са карантинираните, 145 са на домашно лечение.
В пет училища са установени позитивни проби на ученици и на един учител. 7 паралелки са под карантина.
Кърджали се нарежда във втора оранжева зона по степен на заболеваемост, заедно с други 10 области у нас, където заразените са между 60 и 120 на 100 000 жители. В червената зона са Благоевград и Търговище. Там вече са наложени строги ограничителни мерки,  оповести областният управител Никола Чанев. По думите му основното притеснение в момента е по отношение на медицинския персонал и натовареността на здравната система. Областният кризисен щаб ще поиска от Общинските кризисни щабове да предложат допълнителни примерни ограничения по места, съобразно оценката на риска, свързани с осигуряването на по-добра дезинфекция, дистанционни форми на работа и обучение и др.

 

2 коментара

  1. Еmilyano каза:

    Стига сте спазили ве тва е бизнес болест.

  2. Илхам мехмед каза:

    Тва е терористична дейност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.