Ердоган: Турция откри находище на природен газ в Черно море с обем 405 млрд. куб.м

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция, цитирана от БНР.

Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба „Фатих“, за да инспектира дейността му по издирването на въглеводороди в Черно море.

„Днес приключихме сондажните дейности в газовото находище при Сакария, които започнахме на 20 юли“, заяви Ердоган.

По думите на президента в находището „Туна-1“ са открити резерви от общо 405 милиарда куб. м газ.

„Целта ни е до 2023 г. да предоставим този газ на разположение на гражданите“, изтъкна той.

През август Ердоган обяви, че Турция е открила находище с 320 млрд. куб.м газ край турското крайбрежие в зоната Туна-1, където действа корабът „Фатих“. Това бе най-голямото количество, откривано досега в историята на страната.

Преди дни президентът съобщи, че ще посети в събота сондажния кораб и ще обяви нови данни за откритите от Турция залежи на природен газ.

„В резултат на извършените анализи и детайлна работа ние добавяме към вече намерения резерв още 85 милиарда куб.м“, заяви президентът. „Откритите в Черно море залежи са най-големият въглеводороден източник в нашата страна досега“, изтъкна той.

Турция се надява да намали зависимостта си от внос на енергийни суровини, след като разработи новооткритите находища.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *