Зубрите в Източните Родопи станаха 11

Стадото от източноевропейски бизони в Родопите се увеличи с две нови животни. Зубрите пристигнаха от Унгария и Словакия. Екип на NOVA получи възможността да проследи този момент.
Познаваме Източните Родопи като земя, осеяна с тракийски светилища. Още преди траките обаче, природата там е създала уникална мозайка с приветлив средиземноморски климат, разнообразен релеф и растителност. От 2013 година този планински рай е дом на стадо зубри.
Изчезнали през вековете човешка дейност, тези внушителни животни са специално подбрани и разселени на свобода. Наблюдават ги специалисти от фондация „По-диви Родопи” и Съюза на ловците и риболовците. Стадото от девет европейски бизона се увеличи с още две животни. Гостите са от зоопаркове в Унгария и Словакия. След две денонощия по пътищата на Европа те усетиха за първи път атмосферата на Източните Родопи.
„По пътя бяха спокойни. Няколко пъти спирахме, за да ги нахраним и напоим. Дадохме им сено, тъй като това се счита за най-безопасната и подходяща храна по време на транспорта”, обясни ветеринарният специалист Милош Пантелич.
Първите стъпки на българска земя са неуверени. Двете женски предпазливо оглеждат новия си дом. В ловното стопанство „Студен кладенец” предварително е подготвено място, където те ще прекарат известно време, за да се адаптират.През първите 2-3 часа животните обикновено са нервни, неспокойни.
„Добър знак е, че все пак отпиха глътка вода и започнаха да се хранят. Малко са стресирани, тъй като двете идват от два различни зоопарка и още не се познават. Но още със слизане се опознават едно друго и да се сближат. Сега трябва да легнат малко, да преживят, да се успокоят. Зубрите са такива животни, че като попаднат на ново място, винаги първо опитват водата тревата, пръстта”, разказва Христо Христов от Фондация „По-диви Родопи”.
Привикването към новата среда изисква време. Освен свежата трева в Родопите, засега двете животни ще продължат да ядат и от всичко онова, с което са били хранени в зоопарка.
„Няма как веднага да сменят хранителния си режим. Затова от двата зоопарка сме взели храната, с която са разполагали там. Взехме сено, зеленчуци, смески, минерали”, обяснява Милош Пантелич.
В следващите две седмици двете животни ще се опитат да свикнат едно с друго. Едва след това ще се мисли как и кога гостите да се присъединят към останалите девет в планината.
„Дивите ще се опитаме да ги задържаме около оградата – да обикалят, да си общуват, да се душат. Ако дивото стадо тръгне да пасе нагоре към планината и двете нови са неспокойни, нервни и искат да отидат с тях, ще им отворим вратите”, каза още Христов.
С новите попълнения зубрите в единственото у нас стадо на свобода стават 11. Тази година за първи път има две малки, родени сред дивата природа. С годините стадото е създало вече своя йерархия и социални отношения, разказва Антон Кръстев от Съюза на ловците и риболовците в България, който следи животните от разстояние всеки ден.
„Стадото се увеличава. И тъй като има много синове, двама от тях по-големи, има вероятност стадото да се раздели. Имат вече и някакъв път за миграция, спрямо времето и хранителната база. От по-ниското към по-високото напролет – така избягват насекомите и търсят по-добра храна”, разясни Кръстев.
Това са показатели, че на юг от Дунав най-голямото тревопасно животно в Европа има шанс отново да съжителства с дивите коне, лешоядите и елените. Да насели територията, която отдавна му принадлежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.