Ще има оригинална българска разработка на ваксина срещу COVID-19

Ще има оригинална българска разработка на ваксина срещу COVID-19. Това каза председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски в интервю за „Седмицата“ по Дарик радио.

„Специално за ваксината по това, което знам от нашите колеги от Института по микробиология, те не са далеч от прототипирането. Предполагам, че към края на годината, началото на следващата ще имаме прототип. Това обаче е първата фаза“, обясни акад. Ревалски.

Той посочи, че става въпрос за нещо, което ще може да се тества върху така наречените хуманизирани мишки. Председателят на БАН обясни, че това са мишки, в които се инжектира човешки ген.

„Ще могат да се правят тестове и те ще реагират подобно на човека. Няма да бъде тестването върху човек. След това следва следващият етап, при който започват клинични тестове“, допълни акад. Ревалски.

На въпрос дали това ще е разработка на БАН, различна от всичко от Русия, през Западна Европа до САЩ, той отговори: „Да, абсолютно точно. Това е оригинална, българска разработка на наш екип. Научният проект беше високо оценен и от Института „Пастьор“, но е българска разработка.“

По думите му, когато се стигне до производствения процес, БАН не може да произвежда и ще трябва да се намери някой производител, който вече да е вкаран в производството.

 

Източник: Агенция „Фокус“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.