Гърция: Строги анти Covid-мерки, но младежките събирания продължават

Строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса продължават да се прилагат в Гърция, но на много места властите не могат да спрат превърналите се в традиция младежки събирания по площади и паркове. За последното денонощие потвърдените нови случаи в южната ни съседка са 482.

Трети ден на пълна карантина в област Козани. Всички заведения са затворени, магазините също. Хората пазаруват само храна и носят маски навсякъде. Възрастните почти не излизат. Такава е обстановката под карантина за близо 150 хиляди жители на областта. Според медицински експерти огнищата от коронавирус са в следствие на сватба, две кръщенета и погребение.

Днес кметът на град Янина за пореден път призова всички да носят маски, да не се събират дори роднини и да се спазва дистанция, защото и тази област е под заплаха от въвеждане на локдаун (затваряне). Властите не могат да овладеят младите хора, стотици от които всяка вечер се събират без да спазват дистанция.

В Солун, който днес е във „второ ниво“ по разпространение на вируса, властите констатираха, че над хиляда души празнуваха в центъра на града, а в университета дори си организирали студентски тържества – без маски и дистанция.

В град Патра беше нападнат полицейски екип, който се опита да приложи здравните мерки в един нощен бар.

Гърция е с нисък брой на заразени, заяви днес премиерът Мицотакис. Ако обаче не се спазват мерките, ситуацията ще се усложни, цитира местни експерти кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

BNR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.