COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Историята вкаменена във времето на Венцислав Стайков разбуни духовете в центъра на Кърджали

60 –те фотоса публикувани през годините в „Нов живот“ и „Перперикон“, подредени сега в Арт-галерията „Кръг“ на бул. „Тракия“, разбуниха духовете на зрителите. Те желаят „История вкаменена във времето“ да я видят всички българи. Величието и мъдростта на Източните Родопи заслужават това, споделят посетителите. И какво друго предлагат те, впечатлени от яркото културно събитие, посветено на Деня на Кърджали, вижте:

Владимир Антонов – Пловдив

Изложбата на Венцислав Стайков трябва да се види от всеки българин, тя е полезна като култура, има опознавателна, историческа стойност, а като туристически дестинации на отделните обекти, преставлява интерес за хора от целият свят, понеже има и космополитен характер свързан с техника, медитация, духовност, гравитация, левитация, енергия, технологични, архаични способи за преместване, стопяване на скали минерали, каквито съвремието не познава!
Феномените в неговата колекция от фотоси имат научни обяснения като всеки образец е придружен от подробности за произход и направа!
Венцислав може да заведе всеки и всяка група от туристи и желаещи да видят тези чудеса в нашата родина!

Гергана Налбантова – Пловдив

Познавам няколко човека родом от Кърджали, които отдавна са напуснали града Ви и са дошли в Пловдив. Когато им разказвам за моята възхита и преклонение пред „дивностите“ около Кърджали, които съм имала щастието да посетя, те се чудят на моя ентусиазъм и клатят отрицателно глава, че не са чували за тези места . С нетърпение очаквах деня, определен от Венци Стайков, в който да разгледаме изложбата му от фотоси – „История вкаменена във времето“. Той – като любезен домакин , веднага ни предложи да съчетаем пътуването до Кърджали с обиколка на светилището Костната планина, този път откъм село Божак. След невероятната разходка , изпълнена с авантюри и предизвикателства, при посещението в Арт галерия Кръг на изложбата с фотоси, сърцето ми преливаше от вълнение и радост. Приятелите, които бях довела с мен и отскоро съм приобщила към каузата за опознаване на древни светилища „ахнаха“…Всеки фотос те пренася в ново измерение. Венци е уловил тънката нишка , която свързва историята отпреди хилядолетия със съвремието ни. Задаваме си въпроси и получаваме отговори, които едновременно ни шокират и ни предизвикват да се преклоним и смирим пред предците, населяващи нашите земи, за които левитацията и преместването и обработката на скали със силата на мисълта са били достъпно знание. Фотосите на Венци ни вдъхновяват за нови и нови приключения! Вие в Кърджали сте щастливци , че имате наоколо тази природа, и че имате в лицето на Венци Стайков ентусиаст , който с такава всеотдайност и изследователски нюх ни разкрива и разгадава многобройните природни феномени и археологически забележителности в Източни Родопи. Успех на изложбата от първите 60 фотоса, а както разбрах , че може да има и продължение! Ще бъдем горди, ако успеем да организираме гостуване в Пловдив и други градове.

Димитър Димов – Кърджали

Снимките са прекрасни. Като ги гледаш обаче, разбираш колко още много интересни места има. Което значи, че има мегдан за още много такива изложби. Който види снимките неминуемо ще се изкуши да посети и самите обекти. Общините трябва официално да се ангажират със създаването на инфраструктура и опазването на обектите. Популяризацията им ще доведе до ръст на туристите.Това пък ще създаде възможност за засилване на икономиката в района.

Марчела Милинова – Кърджали

Превъзходна изложба, разкриваща какви красоти има в нашия край и ако не бе Венцислав Стайков, нямаше как да се докоснем до тях. Необходими са проекти за популяризирането на тези места, изграждане на еко пътеки, пътеводители, включването им в туристически дистинации и в помагала в училищата.

Стефан Ананиев  – София

Това което е направил в Кърджали краеведа Венцислав Стайков е нещо феноменално. Що се отнася до това как да се популяризира всичко това, мисля че е необходима по-голяма аудитория, а такава може да се намери в София. Иначе всичко, което разгледах е уникално за България. Пожелавам успех на изложбата.

 
Стела Кидикова – Кърджали

Изложбата ми направи силно впечатление със своята подреденост, приятна обстановка и атмосфера. Фотосите ме изумиха! Била съм на повечето места, но не можах да ги позная. Сега ги преоткривам, по нов, по-красив и говорещ начин. Сякаш авторът е почувствал и преоткрил истинският образ на скалите. Във всеки един фотос може да се открие скален образ или скално послание. Почувствах величието и мъдростта на Източните Родопи. Тази изложба ме мотивира да обходя отново местата от фотосите, за да открия и усетя магията на скалните пазители. Радвам се, че тази изложба успя да се реализира! Ще бъде вълшебно послание за хората търсещи красотата и мистиката на Източните Родопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!