„Разказвачът на приказки“ докосва децата до книгите в цялата страна. Ще стъпи ли и в Кърджалийско?

Велико Търново, Русе, Пазарджик – това са само част от 11 области и множество градове, в които след изолацията заради Ковид-19 в края на миналата учебна година, Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ се завърна с още по-богата програма при малчуганите там през октомври.
Ще стъпи ли и на кърджалийска земя атрактивният Разказвач на приказки – Константин-Кирил Иванов с неговата Инициатива? Ще достигнат ли интересните му, нестандартни, полезни и иновативни идеи за досег на децата с книгите до най-малките жители на нашата област?! Това зависи единствено от подкрепата, която той ще получи от общините в региона, защо не и от местния бизнес, за финансово подпомагане. Ще му е необходима и помощ от училищните директори и ръководителите на детски градини за организирането на срещите „Автор-читатели“ в подопечните им учебни заведения.
Още в края на февруари 2020 г. бе даден старт на преговори между община Кърджали и Инициативата „Разказвачът на приказки“. В средата на март бе уговорена и опознавателна среща с директори на кърджалийските детски градини. Бяха изградени контакти за посещение на автори и в местните училища. За съжаление, заради наложените строгите мерки срещу разпространението на коронавируса, бе стопирана почти изцяло дейността на Инициативата.
А „Разказвачът на приказки“ има много какво да предложи и тази година. Един от проектите е озаглавен „Приказки под лампите“. Той тръгва плахо от голямата базилика в старинен Пловдив, в навечерието на Коледа през 2018 г., където участва и кърджалийската авторка Божидара Ангелова с нейната книга „Здравей, Книгария“.
„Събитието вече е доста по-богато от старта, който дадохме преди две години. В него има музика, танци, има караоке с децата и много игри, фокуси, чародейства, има приказки, които ще бъдат играни и такива, които ще бъдат създадени от самите деца. Включени са много актьори и кукли. Екипът е от 12 човека. Очертава се да четем приказки под лампите за Коледа сред децата от много на брой общини в цялата страна. Дали ще станат повече – зависи от общинските кметове и как те ще преценят проекта, дали е значим за тях и дали ще имат възможността и желанието да го откупят. Ние знаем какво сме вложили в самия проект и сме наясно какви емоции предизвиква той у децата“, коментира „двигателят“ на Инициативата Константин-Кирил Иванов.
По думите му в „Приказки под лампата“ тази година се включват автори като Жени Лечева, Мая Бочева и Явор Цанев, актьорите Мая Гелева, Олег Орфеев, Мануела Саркисян и т.н. Маргаритка, Джобни чародейства, Меджик студио и не на последно място всички местни детски автори.
За най-малките изненадата е проектът „Маргаритка“. В него взимат участие и артистите на „Маргаритка“ . Има песни, задачки-закачки за полезните навици и караоке с любими детски песни, изпети от децата от вокална група „Шоколадче“ гр. Лом и Voice Academy, заедно с Белослава, Влади Ампов-Графа, Мария Илиева, Поли Генова, Михаела Филева, Орлин Павлов, Вики от Мастило, Нина Николина, Рут Колева, Стефан Вълдобрев, Свилен Ноев, Данчо Караджов, Любо Киров, Тони, Йоанна Драгнева, Вензи, Дичо, Мариана Попова, Мая Бежанска и Борко Чучков.
В ход са още четири проекта: “ Да играем с Разказвачът на приказки и Мишлето Форки“, „Българознайко и Разказвачът на приказки“, който винаги завършва с разучаване първите стъпки на едно българско хоро иПлодчетата“ истории по книги на Владимир Шишков и д-р Емилов – „Боби в страната на зеленчуците“  1 и 2. В проекта „Джобно чародейство“ участва и актрисата Мануела Саркисян с нейната кукла Чародея, в който децата сами създават приказки.
„В представлението куклата Чародея е главно действащо лице – тя е мъдра, спокойна, с голямо чувство за хумор. Учителите, които виждат мигновения и положителен ефект, често споделят, че децата имат желанието да продължат с измислянето на приказки“, споделя още Разказвачът.
Не по-малко атрактивен е и концертът под надслов „Билет срещу книга“, в който организаторите са подготвили над 2000 книги за подарък на децата и който вече е част от Фестивала на съвременната българска детска книга „Разказвачът на приказки „ – огромно по организация и мащаб събитие с много работилници по творческо писане, илюстриране, сцени на открито, в които се играят пиеси по български детски книги, панаир на книгата и още много, много изненади.
Трябва да се спомене също, че до края на годината се очаква малкото издателство „Разказвачът на приказки“ да отпечата около 12 книги, сред които и „Здравей, Книгария“ на Божидара Ангелова. Книгата ѝ ще излезе в нов формат и оформление. Автор на пъстрите илюстрации е Елена Жаблянова. Още един кърджалийски автор е представен със своя книга в Инициативата – това е Моника Атанасова с „Обичливко в Сънеландия“.
За щастие Министерството на образованието със свое писмо от 12 октомври дава зелена светлина за продължаване на инициативата. Условието е да се спазват всички противоепидемични мерки. Затова и посещенията в класните стаи ще бъдат само от един автор, а не както до момента от цял екип.
„Там, където не могат да бъдат осигурени такива условия, няма да поемаме рискове за работа нито ние, нито МОН. Такова писмо има във всяко РУО в страната и от тяхна страна е изпратено до всяко училище и детска градина. От 1 ноември, ако не са на лице нови, по-строги ограничаващи мерки на национално ниво от Министерството на здравеопазването, инициативата стартира своята работа в цялата страна“, обясни Константин-Кирил Иванов.
Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки” е единствената по рода си в България, която среща чрез жив контакт българските автори на детска и младежка литература с децата в училищата в страната през цялата учебна година безплатно. Инициативата се провежда в общински, държавни, частни училища, детски градини, читалища и библиотеки в цялата страна. Броят на срещите във всяко едно училище или детска градина в страната се определя от броя на паралелките. Срещите се провеждат само в една паралелка от клас с продължителност на един учебен час.
В най-скоро време ги очакваме да дойдат и при малчуганите в област Кърджали!

Теодора Тенева

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *