И Главното мюфтийство разкритикува думите на Макрон

Главното мюфтийство в България също взе отношение по повод думите на Макрон, като изрази недоволството си от нарастващата ислямофобия в декларация, която може да бъде прочетена на сайта на мюфтийството. В декларацията се казва, че „препубликуването на карикатури и осмиването на пратеника Мухаммед е огромна провокация спрямо мюсюлманите по целия свят. Обиждането и накърняването на техните религиозни чувства, подбуждането към омраза чрез слово и средствата за масова информация не могат да бъдат в името на свободата на словото“.

В декларацията се казва още, че изказването на френския президент Еманюел Макрон е крайно неприемливо, а политическите лидери трябва да работят в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото.  „Действията на френските власти спрямо мюсюлманите са плод на сбъркана индукция, която отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни. Мюсюлманско изповедание, остро осъжда и жестокото убийство на учителя по история и география Самюел Пати по-рано този месец. Заради което изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му. Това е трагедия не само за семейството на загиналия, но и за цялото общество“.

Мюсюлманското изповедание в България смята, че е необходимо политическите и обществени лидери да бъдат по-отговорни за своите действия и да бъдат добър пример за подражание. Изказванията на политическите лидери трябва да са в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото. Налагането на болни мнения и омразата не могат да бъдат метод за разрешаване на разногласията в обществата“.

1 отговор

  1. Ставри каза:

    Хем така,хем онака.Същата работа,да махнем Борисов ама да махнем и Радев. За убиеца и неговите учители,друг път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.