Павел Ковачев е от първите будители в Кърджали

В паметта на съгражданите си остава като първия директор на гимназията, но животът и дейността му  са емблематични не само за града

Роден е на 30 юни 1872 г. в Свиленград, в семейството на беден налбантин. Успява да завърши втори прогимназиален клас, след което родителите му го оставят сам да осигурява прехраната си. Желанието му да се изучи е огромно и в това начинание му помага неговият учител от началното училище. Изпратен е да учи прогимназия в Одрин, завършва и педагогически курс в Солунската мъжка гимназия. През 1895 г. се записва студент по философия в Йенския университет в Германия. Поради финансови затруднения прекъсва образованието си и се отдава на системна просветна дейност под ведомството на Българската екзархия в Тракия и Македония. Седем години е учител в педагогическото училище в Скопие. Жени се за учителката Мария Попкостева. Последователно работи в училищата в Серес и Одрин.

Още с идването си в Одрин той е член на тракийската организация, а през 1902 г. е касиер на четвърти революционен окръг. След провал на организацията семейството му е принудено да се премести в Харманли, а впоследствие в Бургас, където е пунктови началник на Вътрешната тракийска революционна организация и осигурява оръжие за въстанието в Тракия. След Преображенското въстание Павел Ковачев е управител на Петокласното девическо училище в Битоля, а през 1905 г. става главен учител в Прилепската гимназия.

По време на Първата световна война е учител в непълната смесена гимназия в Елена. След закриването на българските училища в Тракия, в края на август 1920 г., Павел Ковачев идва в Кърджали, където първоначално работи с едногодишен договор в прогимназията. Със заповед на МНП № 4472 от 23 септември 1921 г., по настояването на гражданите на Кърджали се създава първата в Източните Родопи непълна смесена гимназия. За неин първи директор е назначен Павел Ковачев – буден и образован за времето си българин, възпитаник на Петко Каравелов в Солунската гимназия. Той съдейства и за самото издаване на министерската заповед за старта на гимназията. Учебните занятия започват на 17 октомври 1921 г. Директорът заслужава уважението не само на учениците си, но и на техните родители. От 1920 до 1944 г. е сред най-активните обществени фигури в града. Председател е на местните клонове на културно-просветно дружество „Тракия”,  на  „Съюза на закрила на децата”, на пчеларско дружество „Риган”. Взема активно участие в различни комитети за организиране и издигане на Паметника на освободителите в Кърджали, участник е във всички по-значими събития в града. Изнася много сказки и беседи, посещавани масово от гражданите, а в свободното си време се увлича от пчеларство.

Като учител и директор на непълната гимназия в Кърджали Павел Ковачев отдава не малко сили за развитието на активна краеведческа дейност. Под негово ръководство учениците му правят разкопки в околностите на с. Глухар, където разкриват основите на стара църква. Той събира интересни материали за историата на с. Манастир, Западна Тракия, за тракийския войвода Таню Николов, за историята на тракийската организация. В спомените си учениците му го описват като голям любител на екскурзиите до различни старинни обекти, обиколил е крепостите Перперикон, Асеневата крепост, Калето. И в напреднала възраст той предприема двадесетдневни обиколки из Средните Родопи с учениците си. Навсякъде Павел Ковачев е пример за подражание, а за педагогическата си дейност е награден от Министерството на народната просвета със златен медал. След пенсионирането си продължава активно да участва в образоването на децата от общината, като преподава в различни частни училища. Павел Ковачев умира през 1958 г. в Кърджали, но оставя трайна диря като просветен и културен деец.

Светла МИХАЙЛОВА, Регионален исторически музей Кърджали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.