Преподавател от СУ „П.Р.Славейков“ участва в международна научна конференция

Преподавателят по География в СУ „П.Р.Славейков“ Месут Али ще участва в  XV Международна научна конференция „България, българите и Европа – мит, история, съвремие“. Тя ще се състои на 2 ноември във Велико Търново и е организирана от Историческия факултет на Великотърновския университет (ВТУ).

Заради влошената епидемиологична ситуация в страната обаче, организаторите са взели решение високият научен форум да се проведе неприсъствено.

В този случай всеки от участниците ще изпрати своята научна разработка. След стриктна селекция, най-добрите доклади ще бъдат публикувани в сборник с научни трудове.

Географикът Месут Али е докторант в Историческия факултет на ВТУ, а през 2021 година предстои да защита дисертация. Докладът му за конференцията е на тема: „Политика на Византийската империя при Йоан II Комнин към селджуките“ и е с големина 12 страници.

„Хубавото е, че в тези пандемични условия Факултетът успява да бъде достатъчно гъвкав и да организира научни мероприятия. Организаторите направиха всичко възможно, за да се случи тази поредна конференция. Очаква се да присъстват много млади учени от различни страни, университетски преподаватели и възпитаници на ВТУ. Ако не беше ковид-ситуацията, конференцията щеше да е присъствена. Тогава щях да прочета моята разработка, изправен пред цялата аудитория, което е много сериозно предизвикателство“, сподели за „Нов живот“ Месут Али.

Това не е първото му участие в международни научни конференции. В предходните години е участвал два пъти с два различни доклада в различни издания на този форум. Първото му участие е през 2017 г.  Темата тогава бе „Прояви на добросъседство между Византия с Алексий Комнин и селджуките“.

„Най-интересното не е самото участие в конференциите, а разработването на докладите. Усещането е неописуемо, когато се ровиш в извори, в литература, четеш, сравняваш дати, запознаваш се с различни гледни точки за едни и същи исторически събития. Това е истински интересното“, пояснява още преподавателят по География.

И други негови разработки по темата за Византия са намирали място в научни сборници, издавани по различни поводи от ВТУ.

Нов живот

1 отговор

  1. Назми Мюмюн каза:

    Успех Месут!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.