До 10 ноември стопаните заявяват помощ за погасяване на кредити

Припомняме, че до 10 ноември ДФ „Земеделие“ приема заявления по схемата на държавна помощ „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното  селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“.

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, крайният срок за кандидатстване по схемата беше променен от 30 октомври на 10 ноември. Бюджетът по помощта е 56 580 000 млн. лв., съгласно решение на УС на ДФ „Земеделие“ от 3 септември 2020 г.

Държавната помощ ще подпомогне земеделски производители – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.

Подкрепата е под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус. Размерът на помощта за един стопанин е до 100 000 евро.

Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити, редовно отсрочени до 27.11.2020 г, ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г.

На финансиране подлежат производители, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *