Алфа ТВ: Борисов и Заев не казаха и дума за ветото, Меркел поиска да се постигне съгласи

Българското вето на преговорите между Скопие и ЕС, поне официално, не е било тема на разговор на дългоочакваната среща на върха в София. Нито българският премиер Бойко Борисов, нито македонският му колега Зоран Заев не споменаха блокадата на присъединителните преговори с Брюксел. Единственото послание дойде от германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че София и Скопие трябва да постигнат съгласие и че Република Северна Македония трябва да намери начин да се договори с България, която иска югозападните ѝ съседи да се откажат окончателно от кражбата на история, предава скопската „Алфа ТВ“, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Берлинският процес винаги е свързан с преодоляване на недоразуменията и наследството от миналото и ние се надяваме, че този процес ще продължи. Това, което трябва да кажа за региона, трябва да се съгласите, не забравяйте, защото е много важно“, каза Ангела Меркел.

В София нямаше журналистически въпроси, така че не беше разкрито какво се е договаряло при затворени врата. Вместо това, което в момента представлява най-голям интерес за обществеността, Заев и Борисов разговаряха само за декларативни предложения за сътрудничество между страните от региона.

„Всички се съгласихме, че трябва да напреднем в усилията си за допълнителен реален напредък в процесите на реформи, както и за насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество и за поставяне на основите за устойчив растеж“, каза Заев.

„Държавите-членки на Европейския съюз за 2050 г. имат силен план за нулеви емисии, а останалите ще бъдат в лоялна конкуренция. Това е и нашата идея, нашето желание е 20-те милиона население на Балканите да имат повече доходи“, каза Борисов.

Докато Меркел, Заев и Борисов не казаха нищо за блокадата на Македония, българският външен министър Екатерина Захариева говори за това в началото на срещата на върха на Берлинския процес. Към предишните искания за език и идентичност тя добави забележките, че Македония не е направила нищо за изграждането на железопътната линия и магистралата до България. Захариева заяви, че е постигнат напредък само в туризма, но преди пандемията, което според нея не е достатъчно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.